Lästips:StickmönsterVirka för nybörjareSyBrodera

Möt Emma – Allas handarbetsredaktör: ”Mormor Gulli är min stora inspiration”

29 aug, 2024
Eleonor Björch Lowe
En ung kvinna i 30-årsåldern iklädd 40-talskläder ler mot kameran.
Foto: Sanna Lindberg
Vintagemode och handarbete är Emma Forsbergs passion, men att hon skulle förvandla sin ”tanthobby” till ett jobb fanns inte på kartan.
Kanske hade mormor Gulli ett finger med i spelet?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Vinden river i kinderna när vi hälsar på hos Allas handarbetsredaktör Emma Forsberg, men i Emmas mysiga 40-talslägenhet slår värmen emot oss, kaffet står på och hopp om livet återfås snabbt.

Här, i Årsta i Stockholm, bor en kreativ människa och överallt syns korgar med olika stickprojekt. Symaskinen står framme och en Amerikakoffert är fylld till brädden med vackra band, retrotyger och vintagemönster.

Men att Emma skulle förvandla sin ”tanthobby” till ett jobb fanns inte på kartan. Hon ville bli polis.

– Jag älskar allt med krim, pluggade kriminologi och började inom polisen som civilare. Men jag ville inte fastna bakom ett skrivbord så jag gjorde polistesterna men misslyckades på styrkan fem gånger. Jag var för klen helt enkelt. Sedan hade jag nog hoppats att polislivet skulle vara lite mer som en Beck-film, säger Emma och skrattar.

Emma Forsberg skapar egna mönster

Hon skolade om sig till journalist, tog examen 2022 och efter en kort sväng på Aftonbladet hamnade hon på tidningsförlaget Aller media.

– Mina nya chefer var helt ointresserade av min bakgrund inom polisen och sa: ”Såå du stickar, betyder det alltså att du kan korrläsa en stickbeskrivning?!” Det är inte så vanligt i min ålder kanske.

En kvinna sitter i en fåtölj med en stickning i händerna. Hon ler mot kameran.
Emma Forsberg har alltid en stickning till hands.Foto: Sanna Lindberg

I sin roll som handarbetsredaktör håller hon koll på trender, hanterar samarbeten med olika garn- och mönsterföretag, köper in och planerar jobb samt korrekturläser. Emma sköter även webben och sociala medier för handarbetsdelen.

Annons

I framtiden vill hon jobba mer med att ta fram egna mönster för att innehållet i tidningarna ska bli ännu mer unikt.

– För första gången jobbar jag med något jag brinner för. Jag blir så inspirerad av allt fint jag ser hela dagarna.

Emma Forsberg

Ålder: Snart 33 år.

Gör: Journalist och handarbets-redaktör på Allers.

Familj: Maken Daniel Forsberg.

Bor: I en 40-talslägenhet i Årsta, Stockholm.

Modeikoner: Mormor Gulli och Marilyn Monroe.

Instagram: emma.a.mari.

Handarbetsintresset kommer hemifrån och mormor Gulli är Emmas största inspirationskälla. Hon var alltid hemma hos mormor och morfar som barn, och förundrades över alla spännande saker som fanns i deras hem.

Tackade nej till mormor Gullis kläder

När Emma var 15 år frågade Gulli om Emma ville ha hela hennes garderob, fylld av vackra klänningar och välskräddade kappor. Emma sätter händerna framför ansiktet och stönar:

– Jag sa nej! Fattar du?! Det är som att tacka nej till en lottovinst. Det borde vara olagligt att fråga en 15-åring sådana viktiga frågor.

En blåblommig klänning hänger på en dörr. Bakom den hänger en grön hemmastickad tröja.
Favoritklänning som mormor Gulli bar när hon var ung.Foto: Sanna Lindberg

Det var först under sista året på gymnasiet som Emmas vintageintresse verkligen tog fart. Men i Karlskrona där hon växte upp var det ingen annan som gick klädd som på 40-talet.

– Jag vågade inte riktigt sticka ut på det sättet där, men när jag flyttade till Stockholm var det en sådan befrielse. Här behövde jag inte gömma mig längre.

När Emma gifte sig var det självklart att bära sin mormors brudklänning och hon passade även på att lägga till Gulli som mellannamn då.

En bokhylla med ett svartvitt fotografi på en kvinna med en baby. Kvinnan har klänning på sig och är vänd från kameran.
Emmas mormor Gulli i samma klänning som ovan.Foto: Sanna Lindberg

Vad betyder din mormor för dig?

– Allt, hon betyder verkligen allt. Så vi gifte oss i Karlskrona mycket för att hon skulle orka vara med. Temat var vintage och min moster bar också en av mormors gamla klänningar.

Annons

Emma och maken har olika smak

Maken Daniel är inte lika vintage-frälst och när de träffades hatade han teak. Emma hävdar dock att hon kompromissar med inredningen.

– Han hade gärna velat ha det helt blankt, vitt och modernt. Men jag jobbar på honom, baby steps du vet, och nu uppskattar han faktiskt teak. Men det får inte bli för tantigt eller museum-aktigt, det avskyr han.

När jag frågar vad Daniel fått bidra med till inredningen skrattar Emma och visar en svartvit AIK-tavla i hallen.

– Stort av mig, eller hur?

Jag tycker om återbruk och att ha på mig saker jag gjort själv

Vad är det som lockar så mycket med vintage?

– Det kvinnligt klassiska och att man inte håller på och följer trender. Jag tycker om återbruk och att ha på mig saker som jag gjort själv, det går hand i hand allting.

Önskar du ibland att du var född i en annan tid?

– Man brukar ju säga vintage style, not vintage values. Så nej. Det här hemmafruidealet är inte min kopp te, jag vill stå på egna ben. För mig handlar det om det estetiska.

”Shoppar” alltid hos mormor

Inspiration till alla sina projekt hittar hon i filmer och serier. Kostymdraman har alltid varit en favorit. Men även i gamla tidningar, och handarbete har ju fullkomligt exploderat på Tiktok.

Emma har också studerat modevetenskap, sömnad och vävning, men att bli designer med eget märke lockar inte.

– Jag insåg rätt tidigt att jag inte har drivet som krävs för det.

En kvinna i 30-årsåldern sitter vid en symaskin. Hon tittar in i kameran.
Symaskinen har en given plats i arbetsrummet.Foto: Sanna Lindberg

Om man är sugen på att komma igång med ett enkelt stickprojekt rekommenderar hon något litet, med grovt garn, att hålla sig till en färg och skippa mönster.

Annons

– Lovikkavantar går till exempel rätt fort, eller en liten scarf. Det man inte ska ge sig på är väl en stor filt eller en lång halsduk i slätstickning – dels tar det hundra år, dels är det fruktansvärt tråkigt. Då riskerar man att aldrig bli klar.

Emma handlar i princip allt second hand men hon har aldrig en plan när hon går in i en butik. Med ett öppet sinne hittar man de bästa fynden enligt henne. För att undvika att bli överväldigad brukar hon rikta in sig på en avdelning, till exempel kläder, böcker eller inredning.

– Jag handlar det mesta i fysiska butiker och gamla symönster brukar jag titta efter på Tradera, där finns massor. Men det bästa är när jag får ”shoppa” hemma hos mormor. Jag har alltid med mig en välfylld väska när jag åker därifrån, helt fantastiskt!

Emmas nybörjartips

  1. Börja med en mössa, mindre sjal eller enkel basjumper med grova stickor. Tänk att ju större stickor som behövs, desto snabbare går det. Gärna med bara aviga och räta maskor, så att du får öva på grunderna.
  2. Börja INTE med en lång halsduk eller filt i bara slät- eller rätstickning. Det kan bli väldigt långtråkigt och risken finns att du tröttnar.
  3. Räds inte strumpor. För många år sen försökte jag mig på första strumpan men stannade vid hälen som skrämde mig. Nu gjorde jag ett nytt försök, med ett nytt mönster och det visade sig inte vara speciellt svårt utan bara kul!
  4. Införskaffa markörer, flätsticka, måttband och nål att fästa trådar med. Det kommer att underlätta ditt arbete.
  5. Titta på vår stick- och virkskola ”Snabbstickat” på Allas.se, där visar vi grunderna och hur du enkelt kommer i gång med att sticka en grytlapp.
Annons