Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virka inför sommaren - stor guide med gratis virkmönster

23 apr, 2024 
gratis virkmönster sommar
Äntligen börjar våren och sommaren kika fram runt hörnet. Starta säsongen med ett härligt virkprojekt - här samlar vi gratis virkmönster för allt från en praktisk solhatt till en somrig filt i varma färgtoner. Inspireras av 5 enkla virkprojekt här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Intresset för handarbete har ökat mycket under de senaste åren. Många testar på allt från stickning till broderi och virkning. Går dina tankar i samma spår? Då är det ett perfekt tillfälle att komma igång och virka! Här samlar vi fina projekt inför sommaren som passar för såväl nybörjare på virkning som riktiga virkningsfantaster.

Virka inför sommaren - inspiration

Det finns mängder av saker som du kan virka inför sommaren- bara fantasin sätter gränserna! Allas har en uppsjö av gratis virkmönster att tillgå. I denna artikel kommer vi att fokusera på 5 stycken av våra favoriter inför sommaren som är enkla att komma igång med.

Virka för nybörjare

Är du en nybörjare på att virka? Inga problem. Att lära sig virka är både enkelt och roligt. Men vad behöver man egentligen för att komma igång med att virka? Här kan du läsa allt om hur du lär dig att virka till virka produkter du behöver för att sätta igång.

Vilka garn ska man använda när man virkar för sommaren?

Det finns olika sorters garn man kan använda för att virka på sommaren. Främst beror det på vilken typ av projekt du ska göra. Ska du till exempel virka något grövre, så passar ett tjockt bomullsgarn bra. Om du däremot ska göra en topp eller en kofta kanske ett klassiskt virkgarn passar bättre.

Annons

Virka väska

Ett av de vanligaste projekten att starta med är att virka en väska. Det finns mängder av fina alternativ som passar olika stilar och dessutom är det lätt att få till bra.

virka väska gratis mönster

Gratis mönster för att virka väska

Storlek: Ca 30x40 cm, inkl handtag.

Materialåtgång: 3 rullar mullvad (nr 25) av Ribbon (100% bomull), à 250 g/ca 130 m från Svarta Fåret, www.svartafaret.se.

Virknål: Nr 5.

Lägg med virknål nr 5 upp 32 halvstolpar (hst).

Varv 1: Hoppa över 1:a lm, virka 30 hst, 2 hst i den sist-virkade m, virka 30 hst utmed den andra sidan, 2 hst i den sista m (man virkar således runt, på båda sidor om de upplagda lm) = 64 hst.

Varv 2: Virka 1 hst i var och en av de följ hst = 64 hst.

Annons

Fortsätt att virka tills höjden på väskan mäter ca 35 cm.

Börja i väskans ena sida och virka enl följ: 22 hst, 10 lm till hank, hoppa över de följande 10 hst och virka de sista 22 hst.Virka 3 varv enl följ: 1 hst i varje m = 64 hst. Ta av garnet och fäst.

Design och beskrivning: Anna Vedda


Här hittar du 10 enkla virkmönster för att virka en egen väska.

Virka bucket hat

Ett annat bra projekt för sommaren är att virka dig en bra solhatt.

virka bucket hat gratis mönster

Gratis mönster för att virka bucket hat

Huvudomkrets: 54–56 cm.

Garnåtgång: 3 nystan Bomull-lin (53% bomull, 47% lin) à 50 g/85 m från Drops/Garnstudio, www.garnstudio.com.

Varv 1: 1 lm, 7 fm om ringen.
Varv 2: 2 fm i varje fm = 14fm.
Varv 3: *1 ökning, 1fm i nästa fm*, upprepa *–* varvet runt = 21fm.
Varv 4: *1 ökning över föregående ökning, 2 fm*, upprepa *–* varvet runt = 28 fm.
Varv 5: *1 ökning, 3 fm, upprepa *–* varvet runt = 35 fm.
Varv 6: *1 ökning, 4 fm*, upprepa *–* varvet runt = 42 fm.
Varv 7: Virka 1 varv fm utan ökning.
Varv 8: *1 ökning, 5 fm*, upprepa *–* varvet runt = 49 fm.
Varv 9: Virka 1 varv utan ökning.
Varv 10: 4 lm, *1 hst + 2 lm, hoppa över 1 fm* upprepa *–* varvet ut.
Varv 11-15: Sm till lmb, 2 hst *2 lm, 2 hst i nästa lmb*, upprepa *–* varvet ut.
Varv 16: 1 fm mellan 2 hst, *2 fm i lmb, 1 fm mellan nästa 2 hst*, upprepa *–* varvet ut = 75 fm.
Varv 17: *5 fm, 2 fm tills.*, upprepa *–* varvet ut.
Varv 18: *10 fm, 2 fm tills., upprepa *–* varvet ut = 60fm.
Varv 19: Fm över fm varvet ut.
Varv 20: *1 ökning, 2 fm*, upprepa *–* runt.

Annons

Virka därefter 4 varv fm utan ökning. Ta av garnet och fäst. OBS!

Design och beskrivning: Anna Vedda

Här hittar du artikeln med mönster och beskrivning för bucket hat.

Virka blommor - sötaste ge bort-presenten

Ett enkelt och gulligt projekt att ge bort till någon är dessa söta virkade blommor. Eller varför inte behålla dem själv och fästa som en gullig brosch? Möjligheterna är oändliga!

virka blommor gratis mönster

Gratis mönster för att virka blommor

Garnåtgång: Ett nystan naturmelerad (nr 103) av Drops lin (53% bomull och 47% lin) à 50g/ca 85 m och ett nystan naturvitt (nr 08) av Drops muskat (100% bomull) à 50 g/ca 100 m, från Garnstudio, www.garnstudio.se.

Virknål: Nr 3.

Virka 6 lm med Lin och slut till en ring med 1 sm i första lm.

Annons

Varv 1: 2 lm (= 1 halvst), 2 halvst om ringen, *5 lm, 1 fm i den sista halvst som virkades, 3 halvst om ringen*, upprepa *–* totalt 5 ggr och avsluta med 5 lm och 1 sm i 2:a lm i början på v = 6 lm-bågar med 3 halvst mellan varje. Klipp och fäst tråden.

Varv 2: Byt till Muskat. Virka 1 fm i den mittersta av de 3 första halvst på v, *10 st om lm-bågen, hoppa över 1 halvst, 1 fm i nästa halvst, hoppa över 1 halvst*, upprepa *–* v runt och avsluta med 1 sm i första fm i början på v. Klipp och fäst tråden.

Design: Drops/Garnstudio, www.garnstudio.se.

Här hittar du fullständig beskrivning för virkad blomma i två olika storlekar.

Virka somrig filt

Om du känner dig redo att ta dig an ett större projekt så är den här filten ett riktigt fint projekt. Hur vackra är inte färgerna?!

virka filt gratis mönster

Gratis mönster för att virka somrig filt

Storlek: Ca 80x125 cm.

Garnåtgång: 1 nystan vardera av Ametist (nr 64), Plommon (nr 66), Salviagrön (nr 62), Mossgrön (nr 25), Lime (nr 61), Naturvit (nr 17), Senap (nr 41), Rost (nr 65) och Ökenros (nr 63), av Drops Paris (100% Bomull) à 50 g/ca 75 m, från Garnstudio, www.garnstudio.com.

Annons

Virkfasthet: 16 stolpar på bredden och 9 varv på höjden = 10 x 10 cm.

Virknål: Nr 4½.

Virka 194 lösa lm med ametist – läs virktips. Se förklaring på ränder ovan. Sedan virkar du efter diagram A.1 där 1:a varvet virkas så här: Virka 1 st i 4:e lm från nålen, 1 st i var och en av de nästa 2 lm, *hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 5 lm, virka 1 st i var och en av de nästa 3 lm*, upprepa *–* 5 ggr till, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm = 127 st. Det är 7 sicksack-rapporter på bredden. Vänd arbetet.

Annons

Varv 2 i diagrammet: 3 lm (dessa 3 m ersätter 1:a st), *1 st i var och en av de 8 nästa st, 1 st om lmb, 3 lm, 1 st om samma båge, 1 st i var och en av de 8 nästa st, hoppa över 2 st*, upprepa *–* 6 ggr till. Vänd arbetet.

Varv 3 (byt till plommon): Se diagram A.1. Virka B 1 gång, upprepa C 6 gånger. Avsluta varvet med att virka D 1 gång.Varv 4: Se diagram A.1. Virka D 1 gång, upprepa C 6 gånger, och avsluta varvet med att virka B 1 gång.

Upprepa sedan varv 3 och 4, samtidigt som det byts färg som det står i förklaringen på ränder ovan. När alla ränderna har virkats 1 gång, upprepas ränderna från början. Fortsätt tills arbetet mäter 125 cm, eller önskad längd. Klipp av tråden och fäst den.

Design: Garnstudio, www.garnstudio.com.

Här hittar du fullständig beskrivning för virka den somriga och fina filten!

Virka kofta

Man kan aldrig få för många koftor! En virkad kofta är en härlig och personlig sak att ha virkat på egen hand. Detta mönster är både enkelt och riktigt snyggt! En perfekt kofta att ha under svala och sköna sommarkvällar.

virka kofta gratis mönster

Gratis beskrivning för att virka kofta

Virkad sjalkoftaStorlek: One size (38–44).Garnåtgång: 13 nystan kitt (nr 1015) av Line (53% bomull, 33% viskos, 14% lin) från Sandnes garn, tel 031-723 21 52.Virknål: Nr 5.Virkfasthet: 5 1/2 varv = 10×10 cm. Obs! Nr på virknålen är bara vägledande. Får du fler antal m på 10 cm, byt till tjockare virknål, får du mindre antal m på 10 cm byt till tunnare virknål.Virkförklaring: 1:a st på varvet = 3 lm.

Annons

Virka kofta- Bakstycke

Fram- och bakstycke virkas i ett stycke, ärmarna virkas till slut ut från ärmhålen. Virka mormorsrutan enl följande: Lägg upp 6 lm med virknål nr 5 och ta ihop till en ring med 1 sm.

Varv 1: Virka *3 st runt ringen, 3 lm*, upprepa *–* totalt 4 ggr, sluta med 1 sm i 3:e lm = 4 lmb till hörn.

Varv 2: Vänd, virka i första lmb *3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm*, upprepa från *–* totalt 4 ggr, sluta med 1 sm i 3:e lm. Vänd arb för varje varv, virka på samma sätt i varje hörn, virka 1 lm mellan st-grupperna och 3 st i var lmb utmed sidorna. Virka på detta sätt tills rutan mäter ca 40 cm. Vänd, sätt ett märke överst i mitten = mitt bak i nacken. Fortsätt virka runt enl följande: Virka till hörnet och virka hörnet klart. Lägg nu löst upp 28 lm till ärmhål, hoppa över 10 st-grupper utmed sidan, virka som tidigare till motsatt sida och lägg löst upp 28 lm till det andra ärmhålet, börja där du slutade med lm så att ärmhålen blir lika, virka hörnet och vidare till början på varvet. Virka runt med vändningar som tidigare, och virka över lm till ärmhål i var sida enl följande: Virka 3 st i första lm, hoppa över 2 lm, fortsätt tills det är 10 st-grupper, (lika många som på bakst vid ärmhålet). Virka till nästa ärmhål och virka 10 st-grupper utmed ärmhålet som i den andra sidan. Virka runt med vändningar tills arb från ärmhålet mäter 20 cm. Klipp av tråden och dra den genom m.

Virka kofta- Framstycken

Virka ca 20 cm fram och tillbaka utmed vart framstycke.

Virka kofta- Ärmar

Börja mitt under ärmen och virka 3 st i var lmb och 1 lm mellan var st-grupp.Virka runt med vändningar på detta sätt tills ärmen mäter 38 cm, eller önskad längd. Fäst alla tråder.

Modell och beskrivning: Astrid Tedman Viklund/Sandgarn AB

Här hittar du fullständigt mönster för att virka koftan.

10 plagg du kan virka självBrand logo
10 plagg du kan virka själv
Annons