Renées stickprojekt för hemlösa berör tusentals – översköljs med garn från hela Sverige

Renée Wendel har tagit emot garn från hela Sverige de senaste månaderna.

Foto: Lukas Ernryd

Kärleken har flödat in sedan vi skrev om Renée Wendel, 67, som stickar till hemlösa i Landskrona. Vi tog med en låda garn och gjorde ett nytt besök hos henne för att berätta om de varma reaktionerna som vi fick efter reportaget. ”Jag är överväldigad”, säger Renée.

Renée Wendel öppnar dörren och hunden Nikki far ut som ett jehu.

– Kom här, kom här! ropar Renée som inte får gehör för sin order.

Nikki vet att matte inte blir arg på riktigt. Dessutom vill den ursöta unghunden bara hälsa på Allas trio som kommit för att överlämna en låda med garner från Skapamer.

– Kära nån, tack så mycket, säger Renée.

Men vi är långt ifrån de enda som kommit med garn den senaste tiden.

Det har nämligen hänt en hel del sedan Allas publicerade en artikel om hennes stickande till förmån för hemlösa i Landskrona. Genomslagskraften blev enorm och kärleken flödade i sociala medier. Nästan 8000 personer gillade vårt inlägg om Renées projekt och hundratals skrev värmande ord.

Det är en av våra mest engagerande artiklar i år.

Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter
1:39

Efter reklamen: Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

(1:39)

Slå på ljud

Sedan publiceringen i februari har många läsare velat hjälpa Renée att fortsätta med sitt projekt. Det började redan när Helsingborgs dagblad, som var först med att uppmärksamma Renée, skrev om henne strax före jul förra året.

– Jag har fått garn från Finland och Gävle. En man skickade 500 kronor att handla för. En kvinna kom från Simrishamn och lämnade två kassar till mig personligen. Det är helt otroligt.

Renée stickar till hemlösa: ”Det känns som om jag gör något meningsfullt”

Själv kan Renée inte riktigt ta in uppståndelsen. Hon tycker inte att hon gör något särskilt. Hon gör bara vad hon alltid har gjort, hjälper andra människor.

– Så är jag uppfostrad. Det spelar ingen roll vem det är. Man hjälper folk. Sån var min mor och sån är jag.

Har ett öppet hem

Under hela livet har hemmet varit en fristad för människor som befunnit sig i trångmål på olika sätt. Hon minns en gång när hon var ute med hunden och en grannpojke satt vid en lyktstolpe. Renée frågade varför han satt där. Det visade sig att grabben hade hamnat i bråk med sin pappa.

– Han fick sova hos mig. Tänkte först det skulle bli några nätter, men det blev några månader. Till slut ordnade det upp sig med pappan och killen kunde komma hem.

Så har det fortsatt i Renées liv. Viljan att sträcka ut en hand till den som behövt den. En gång fick en väninna i nöd sova över med sitt barn. Ett halvår blev det nog till slut, minns Renée. Hon har även tagit emot husdjur som inte haft något hem för stunden.

Din hjälpsamhet är beundransvärd.

– Det vet jag inte. Jag har alltid levt denna regel: Kan man göra något för någon annan, ska man också göra det. Då behöver man inte heller skämmas om man själv behöver hjälp.

Renée Wendel med garn som hon fått från Skapamer.

Foto: Lukas Ernryd

Sedan hösten 2021 har hon stickat 172 plagg som lämnats till ett härbärge i Landskrona. Framför allt har det blivit mössor, sockor och halsdukar. Med allt nytt garn kan hon fortsätta som tidigare.

– Kanske ska jag försöka göra en tröja. Det har jag aldrig gjort. Jag ska hitta ett bra mönster.

Vill inte tjäna pengar

Det viktiga för Renée är att inte få betalt. Det kan låta som ett något udda krav, men hon är benhård med detta. Om hon får garnet gratis, då ska hon själv inte tjäna några pengar på det.

Denna envishet har försatt henne i en något komisk situation.

En kvinna i Landskrona läste om Renées arbete och önskade att beställa strumpor av henne.

– Självklart, sa jag. Men jag ville inte ha pengar. Det var jag tydlig med, berättar Renée.

Sticka som nybörjare – 5 saker du behöver för att komma igång

Hon stickade stumporna och gick med dessa till kvinnan som insisterade att betala.

– Jag vägrade, men hon vägrade också. Så jag gick hem igen. Så har vi hållit på tre gånger. Hon är väldigt envis. Men det är jag med.

Vem kommer vinna?

– Det återstår att se. Men hon får inga om hon måste betala.

Renée Wendel bor i Landskrona där hon lever ett stilla liv som pensionär.

Foto: Lukas Ernryd

Så började Renées stickprojekt

Renée är idag 67 år gammal. Hon började sticka i samband med att hon tvingades gå i förtidspension för fyra år sedan. Då hade Renée jobbat sedan hon var 16 år, det vill säga i nästan i ett halvt sekel.

Men till slut tog kroppen tog ut sin rätt efter alla pass i hotell- och restaurangbranschen. Dessutom drabbades hon av cancer, som dock besegrades efter tuffa behandlingar. Renée fick utstå både operationer och strålning.

– Jag mår bra nu, men det var väldigt jobbigt ett tag.

Sticka matchande halsduk och vantar

Stickningen var ett sätt att fördriva tiden efter ett yrkesliv som hade bestått av långa arbetspass. Först blev det mycket stickat till barn och barnbarn. Sedan tänkte hon på stadens socialt utsatta.

– Jag såg några som plockade burkar. De såg så frusna ut. Då kom jag på tanken om att sticka strumpor. Om man fryser om fötterna så fryser man om hela kroppen.

Sedan dess har hon fortsatt. Och hon tänker inte lägga stickorna på hyllan. Renée ska hålla på tills hon inte orkar längre. Det är helt enkelt för roligt att hålla på. Dessutom får hon mycket kärlek tillbaka.

Renée Wendel tar gärna en promenad runt kyrkan precis i närheten med hunden Nikki.

Foto: Lukas Ernryd

– Jag har förstått att det är uppskattat. Men kanske måste vi hitta några fler att ge till. Härberget här i Landskrona har tagit emot rätt mycket, säger hon och skrattar.

Säger tack till alla

Renée vill säga tack till alla som skänkt garn till henne. Alla som skrivit fina ord om henne på nätet. Hon är också glad för de 100 garn som vi kom med från Skapamer, ett e-handelsbolag som ägs av Aller media.

Rasmus Jung Demse, vd på Skapamer, säger att Renées engagemang är oerhört berömvärt.

– När jag fick berättat för mig om hennes initiativ kändes det självklart att hjälpa till. Och med tanke på att garn är en stor del av vår verksamhet ville vi givetvis förse henne med en massa nystan av vårt eget varumärke. Förhoppningsvis kan vi genom Renée vara med på ett litet hörn och hjälpa utsatta i samhället. Det är det minsta vi kan göra.

Enkel beskrivning: Så här virkar du en mössa

Avslutningsvis får Renée se kommentarerna som läsarna skrev till den första artikeln om henne, den som publicerades i februari. Renée får en mobil i sin hand och bläddrar genom de hundratals lovorden.

Här är tre av dem.

Hjärtat på rätt plats.

Du är värd alla rosor i min trädgård.

En hjältinna.

Renée Wendel läser igenom kommentarerna till artikeln om henne på Facebook.

Foto: Lukas Ernryd

– Det är ju otroligt, det är inte klokt, säger Renée.

Visst är det fint?

– Jag är överväldigad. Att jag, en gammal käring på nästan 70 år, kan få så många "gilla"...det hade jag aldrig kunnat drömma om. Nu har jag blivit ännu mer taggad på att fortsätta.

Detta är Renée Wendel

Ålder: 67 år.

Yrke: Pensionär.

Familj: Hunden Nikki och katterna Diva och Dixie. Barnen Susanne, Maria, Göran och Lerrie. Elva barnbarn.

Bor: Lägenhet i Landskrona.

Aktuell: Fått massor med kärlek från hela Sverige efter att ha blivit uppmärksammad av stadens lokaltidning och Allas. Stickar till hemlösa i Landskrona.