Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

3 överraskande ställen i hemmet som du ALDRIG bör städa med mikrofiberduk

29 aug, 2023 
Mikrofibertrasan är en räddare i nöden när det kommer till att städa och göra rent hemma.
Men det finns några områden i hemmet där man avråds från att använda just mikrofiberduken, enligt influencern och städfantasten The Amateur Cleaner.
Anledningen? Det är ohygieniskt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så får du bort lukten i badrummetBrand logo
Se också: Så får du bort lukten i badrummet

Om du, likt oss, är ett fan av enkla och effektiva städknep i vardagen så har du säkert hört talas om mikrofiberduken. Ja, du har den säkert hemma i städskåpet.

Den här billiga lilla trasan är gjord i mikrofiber som har en förmåga att skapa statisk elektricitet, vilket bidrar till att den fångar upp smuts och dammpartiklar. Där är den bättre än andra trasor som egentligen bara omfördelar smutsen på ytan, och aldrig riktigt gör rent.

Mikrofiberduken är dessutom ett mångsidigt redskap som funkar för att rengöra olika typer av ytor i olika rum. Men det finns undantag när du absolut inte ska använda denna produkt!

Annons

Här ska du ALDRIG använda mikrofiberduk

Det är i en video på den omtalade sociala medie-plattformen TikTok som en influencer tillika städfantast upplyser sina följare i vilka ställen man ALDRIG ska använda mikrofiberduken på i hemmet.

Kontot går under det lekfulla namnet The Amateur Cleaner, alltså ”amatörstädaren”, och har över 400 000 följare.

“De här ställena är några av de allra smutsigaste i hemmet”, skriver influencern i videon om mikrofiberdukens icke-rekommenderade användningsområden.

Videon fortgår sedan med att hon visar upp de tre ställena där man aldrig ska använda mikrofiberduken: 1. toaletten, 2. handfatet och 3. golvet (främst badrumsgolv).

Hon förklarar sedan att anledningen bakom varför dessa ställen bör undvikas är för att är för att mikrofiberduken fångar upp och kapslar in bakterier härifrån. Om man därefter använder duken på andra områden i hemmet, finns risk för att dessa Men att använda den på dessa bakterier sprids omkring i hemmet i stället.

Annons

Städfantastens tips: ”Det mest hygienska alternativet”

Influencern The Amateur Cleaner hävdar i stället att det enda sättet att rengöra dessa ställen på är genom att skrubba med borstar som bara används för det ändamålet och som är engångsartiklar.

”Engångsartiklar är det mest hygieniska alternativet för de här ställena”, argumenterar hon i kommentarsfältet under videon.

@theamateurcleaner

These places are some of the dirtiest places in your home! This is not recommended! #fyp #cleantok #cleaninghacks #cleaningtiktok #trending

♬ august - Taylor Swift

Följarnas tips för hur de använder mikrofiberduken

Kommentarsfältet är fullt av följare som delar med sig av egna tips när det kommer till mikrofiberduken.

En följare kommenterade att man absolut kan använda mikrofiber på dessa områden i hemmet, men att det i sådana fall är viktigt att man särskiljer dem från varandra:

”Jag färgkodar mina mikrofiberdukar, de blåa får bara användas för toaletten”, skriver personen.

”Jag använder mikrofiber på handfatet när det är rent, bara för att addera lite glans”, skriver en annan.

”Jag blötlägger mina mikrofiberdukar i blekmedel och tvättmedel över natten efter att jag använt den på dessa områden – för att vara säker på att inga bakterier överlever”, tipsar en tredje.

Alla sätt är bra utom de dåliga, som man brukar säga!

Annons