6 typer av matvaror du aldrig ska frysa

I Sverige slängs ungefär 15 kilo livsmedelsavfall per person och år, mat som skulle kunna ha ätits, men som blivit matsvinn. Därför måste vi bli bättre på att kanske spara mat som är på väg att passera bäst före datum, men vilka livsmedel ska man se upp med att frysa?

Visste du till exempel att hårdost går bra att lägga i frysen för att användas vid ett senare tillfälle? Och att nötter kan härskna i rumstemperatur, och med fördel kan läggas i kylen eller frysen.

Se också: Därför ska du förvara plastfolien i frysen
0:45

Efter reklamen: Se också: Därför ska du förvara plastfolien i frysen

(0:45)

Slå på ljud

Men vilka matvaror bör man inte frysa?

Här är 6 typer av matvaror du inte bör frysa

1. Grönsaker med hög vattenhalt

Grönsaker som gurka, sallad, tomater och zucchini tenderar att bli vattniga och förlora sin krispighet när de tinas upp efter att ha varit frysta. Visst går de att frysa, om du inte är så kinkig med konsistensen. Grönsaker som fått en tråkig konsistens i frysen kan användas till soppor till exempel, där krispet inte är det viktigaste.

Därför får din mat ”frysbränna” i frysen – och enkla knepet för att undvika det

2. Frukt med hög vattenhalt

Precis som med grönsaker bör man undvika att frysa frukt med hög vattenhalt, som vattenmelon, apelsiner och vindruvor. De tappar struktur och smak när de fryses för att sedan tina upp. Däremot kan man använda de frysta frukterna för att göra glass eller smoothies, direkt från frysen.

3. Ägg i skal

Ägg i skal bör inte frysas då ägget spricker och blir oätligt. Du kan dock knäcka färska ägg och separera äggulan och äggvitan för sig och frysa in i två olika byttor.

4. Krämiga såser

Så förbereder du kylskåpet för semestern

Såser som är baserade på grädde, mjölk eller ägg tenderar att skära sig och förlora sin krämighet när de tinas upp, men smakar förmodligen lika gott ändå. Så om du kan leva med att såserna inte är vackra längre – testa att frysa in ändå.

5. Mjukost

Hårdost går som sagt bra att frysa, men mjukost, som exempelvis färskost kan bli smulig och förlora sin krämighet efter att ha tinats.

6. Kokt pasta

Om du gillar din pasta al dente ska du inte frysa den. Pasta blir nämligen svampig efter en sejour i frysen. Färsk okokt pasta går däremot finemang att lägga i frysen.