Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

7 dolda elslukare i ditt hem – så slutar du salta din egen elräkning

12 jan, 2022 
AvLukas Ernryd
Till vänster, mobiltelefon som laddas, till höger, en router i ett hem och en kvinna i bakgrunden vid sin dator.
Eltjuvar finns runt om oss i hela hemmet. Här listar vi de vanligaste standby-apparaterna som får elräkningen att rusa i onödan. Den totala besparingen kan landa på åtskilliga hundralappar om året.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De skenande elpriserna har lett till rejäla slag mot våra hushållsbudgetar.

Nästan dagligen fylls medierapporteringen med privatpersoner som berättar om astronomiska elräkningar som är flerdubbelt större än tidigare år.

Dagarna innan nyårsafton berättade TT att en genomsnittlig villaägare boende i södra Sverige skulle få hosta upp 7 000 kronor när elräkningen för december ramlar in i januari.

Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med samma månad år 2020. Exemplet avser en villa som använder 20000 kWh på ett år.

Orsaken till de höjda elpriserna är flera. Samtliga är bortom en vanlig elkonsuments kontroll. Men det finns fortfarande saker vi kan göra för att minska förbrukningen av el.

Det tokdyra standby-läget

Runt omkring oss har vi apparater som står och blinkar. Många gånger är de även varma. Det är alltid en signal om att de använder energi, det vill säga el.

Annons

En stor dold strömtjuv är det så kallade "standby-läget". Detta "lata" mellanläge slukar ström som motsvarar cirka två procent av landets årliga elförbrukning.

I ett normalhushåll innebär detta cirka 500 kWh om året. Det kanske inte låter mycket men det ger en kostnad på långt över en hundring i månaden – helt i onödan.

7 vanliga standby-apparater i hemmen

1. Routern/modemet

De flesta vet att man inte ska ha tv:n och datorn på standby-läget. Lika vanligt är dock inte att stänga av routern/modemet när vi lägger oss. Många låter dessa blinkande apparater stå på dygnet runt eftersom – ja, handen på hjärtat – så vill vi ha tillgång till wi-fi hela tiden. Men behöver vi verkligen det?

Ett exempel på tekniksajten Itigic.com visar att en router som stängs av bara åtta timmar varje dygn, kan ge en besparing på cirka 250 kronor per år.

Annons

2. Skrivaren

Har du igång skrivaren på standby? Stäng av den. Särskilt om du har en laserskrivare. Enligt "Energy Saving Trust", en brittisk organisation som ägnar sig åt att främja energieffektivitet, kostar en sådan 18 pund om året – bara på standby-läget. Det motsvarar över 200 kronor per år. Obs. Beräkningen gjordes dessutom år 2014 då elpriserna i Europa var betydligt lägre än 2022.

3. Digitalbox

Digitalboxen drar mellan 5-20 watt i påslaget läge och cirka 1 watt i standby-läget. Stäng av den om den inte används. Och nästa gång du köper en tv, fundera över om du inte ska köpa en apparat med inbyggd digitalbox.

4. Spelkonsoler

Dessa är riktiga eltjuvar. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ungefär 85 kronor/år medan Xbox One i standby-läge kostar cirka 150 kronor/år. Detta enligt Eon:s uträkningar.

Annons

5. Laddarna i hemmet

Laddarna till alla elektriska apparater som finns i våra hem, drar ström om de sitter i. Detta även om de inte laddar själva apparaten. Exempel är mobilladdaren eller laddaren till datorn. Låt inte dessa sitta i kontakten i onödan.

6. Tv:n

Dagens platta tv-apparater drar betydligt mindre ström än de gamla tjocka dumburkarna. Men även de moderna drar ström i standby-läget.

En LED-tv på 42 tum drar ungefär 60–80 watt när den är i igång, medan samma tv i standby-läge drar mellan 1–3 watt.

7. Datorn

Även datorn är en energibov. Särskilt den stationära. En stationär dator förbrukar 200–500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5–10 watt. En bärbar dator använder 2- 5 watt i viloläget.

Många bäckar små

Ovan presenteras bara en liten del av vad man kan göra i hemmet för att minska elkostnaden. Det finns många fler knep att ta till.

Visste du att en tvätt som körs på 40 grader endast använder hälften av energin jämfört med en 60-graderstvätt? Om man kör 200 tvättar på ett år så sparar du 150 kronor.

Här kan du läsa fler tips om hur du kan minska elförbrukningen i hemmet.

Se också: 10 budgettips – så minskar du dina matkostnader

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnaderBrand logo
10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader

Fakta: Eon, aftonbladet, telegraph.co.uk, itigic.com

Annons