Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så blir silversmycken som nya igen – 3 enkla metoder rengör dem på nolltid

22 jun, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna rengör silverring.
Har dina silversmycken sett bättre dagar? Lugn bara lugn, vi lär dig tre enkla metoder att rengöra och få dem som nya igen.
Har dina silversmycken fått fula beläggningar och fläckar som inte vill ge med sig? Här får du lära dig tre enkla sätt att rengöra dem så att de blir som nya igen. Bäst av allt: du kan göra det hemma utan att bli ruinerad på kuppen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Silver är en av världens mest använda metaller och silversmycken har varit populära under generationer som tidlösa bijouteriklassiker som passar både till vardag och fest. Men alla som någon gång ägt ett halsband, en ring eller ett par örhängen i den populära metallen känner igen sig i besvikelsen över att upptäcka att favoritsmycket plötsligt fått en märklig oxiderad färg eller kanske till och med mörka och fula fläckar.

Oxidering på silversmycken

Men det finns ingen anledning att hänga läpp; att silvret mörknar är faktiskt helt naturligt och ett kännetecken på att det är hög silverhalt i ditt smycke. Oxideringen är alltså svår att helt undvika, men genom att förvara silversmyckena separat kan du fördröja processen något.

Som tur är, är det riktigt enkelt att få bort fula fläckar på silver, bara du vet hur du gör! Här får du lära dig tre enkla metoder att ta bort fula fläckar från silver som fungerar perfekt på alla typer av smycken, kannor, ljusstakar och bestick. Om ditt silverföremål är en riktig släktklenod gör du dock klokt i att rådfråga en guldsmed först, speciellt äldre föremål ska man alltid vara extra vaksam med.

Annons

Rengöra silver hemma – 3 enkla metoder som fungerar mot fula fläckar

1. Rengör silver med bakpulver och aluminium

Här har vi ett av de äldsta husmorsknepen i boken! Du börjar med att lägga en bit aluminiumfolie i botten av en skål och strö över lite bakpulver. Exakt hur mycket beror på hur stor skålen är och hur mycket silver du ska rengöra, men till ett halsband räcker det gott och väl med en halv tesked.

Placera smyckena i skålen och häll på kokande vatten och se hur det börjar bubbla när lösningen har verkan. Låt smyckena ligga och dra sig i vattnet i ungefär tio minuter och ta därefter upp dem och torka rent med en bomullstrasa eller mikrofiberduk.

Köp mikrofiberdukar till ett fantastiskt pris här (reklamlänk)

Frida mikrofiberdukar

2. Rengör silversmycken med Coca-Cola

Lägg dina smycken i ett glas Coca-Cola i några minuter och skrubba därefter med en tandborste och skölj ordentligt. Denna metod bör inte användas på smycken som har juveler i sig utan håll dig till de som är uteslutande av silver. Toka rent med en bomullstrasa eller mikrofiberduk.

3. Rengör silversmycken med diskmedel

Några droppar helt vanligt diskmedel kan göra rena underverket för dina silversmycken! Ta bara några droppar i handen och häll på lite vatten så att det bildas ett lödder. Placera smyckena i löddret och håll dem så en stund innan du sköljer av med rinnande vatten. Toka rent med en bomullstrasa eller mikrofiberduk.

Se också: Så enkelt rengör du dina smycken

Så enkelt rengör du dina smyckenBrand logo
Så enkelt rengör du dina smycken

Källor: Kurera.se, Trulyme.se

Annons