Därför ska du spara vattnet du sköljer riset med

Ris sköljs med vatten – som kan vara ett fantastiskt rengöringsmedel.
Det finns många anledningar till att skölja riset – men att spara på risvattnet hade aldrig fallit oss in. Vem hade kunnat tro att vanligt vatten med lite risrester kunde ersätta rengöringsklassiker som citron och ättika?

Enligt Livsmedelsverket ska man koka ris i väldigt mycket vatten för att på så sätt minska mängden arsenik. På detta vis kan arsenikmängden halveras, skriver det.

Läs också: Avokadohand? Så undviker du att drabbas

Vanligast är dock att riset sköljs innan det kokas, istället för att koka i stor mängd vatten, men detta är inte en metod som ens nämns av Livsmedelsverket för att minska mängden arsenik. Däremot är det bra att skölja riset för att minska mängden stärkelse vilket ger riset bättre förutsättningar för att bli fluffigt och fint.

Använda risvatten – så här gör du

Men varför skulle man då vilja spara på risvattnet?

Enligt bloggaren och hälsovurmaren Sabrina Wang är risvattnet ett magiskt rengöringsmedel som vi alla är vana vid att bara göra oss av med. Detta är ett knep som gått i arv i hennes släkt, men inte bara där.

Enligt bloggaren, med rötter i Kina, är det kutym i vissa länder att aldrig slänga risvattnet. Dels för att inte slösa på vatten, dels för att det fungerar alldeles ypperligt att rengöra bland annat dina köksmaskiner, diskbänken och disken med.

Se också: Så rengör du ugnsgaller - medan du sover!

Rengöringsknep: Putsa med risvatten

I boken The wisdom of the chinese kitchen slår även matexperten Grace Young ett slag för risvattnet.

Hon menar att det ursprungligen användes där för att rengöra matlagningsdon – framförallt wokpannor.

Men säg det knep som inte har sina baksidor.

Ett problem som kan uppstå om du försöker använda risvatten som rengöringsmedel är att det inte löser fettet. Det kan till och med försämra dina fettlösande produkter om de kombineras, skriver sajten Apartment Therapy.

Detta kan du rengöra med risvatten

Samma sajt listar några platser, utöver tidigare nämnda, där risvattnet verkligen skiner som rengöringsmedel:

  • Duschväggar/-dörrar
  • Köksinredning
  • Toaletten (porslinstoaletter)
  • Kopparpannor/-kastruller
  • Diverse köksredskap

De bästa sorternas ris för detta är vitt ris. Både kort- och långkornigt funkar alldeles utmärkt. Men om du vill göra eget risvatten finns det dock rissorter du ska undvika.

– Undvik basmatiris och råris eftersom det är rissorter med mindre stärkelse som gör risvattnet till ett bra rengöringsmedel, säger bloggaren Sabrina Wang.

Källa: Apartmenttherapy.com, Livsmedelsverket och Leva & Bo

Läs också: Därför bör du aldrig använda bakplåtspapper – 5 anledningar