Artikeln innehåller reklamlänkar

Avokadohand? Så undviker du att drabbas

Kvinna skär loss en avokadokärna med en kniv.

Foto: TT/Shutterstock

Glöm slitet och skaderisken med avokadon – så här delar du den lekande lätt!

Att dela en avokado är inte det enklaste och alla som någon gång gett sig på utmaningen i köket vet hur enkelt det är att slinta med kniven och dra på sig ett otäckt skärsår. Vad som kanske inte är riktigt lika känt är att fenomenet har ett namn; avokadohand.

7 tips för dig som vill hacka lök utan att gråta

Skadan uppstår typiskt när man ska dela avokadon och håller den i sin kupade hand för att dela den i två delar och ta bort kärnan. Olyckan är lätt framme, det räcker att avokadon är lite hård eller att du är lite ouppmärksam med kniven och slinter och plötsligt har du ett illasittande jack i handen.

Avokadohand blev en hashtag

Den så kallade ”avokadohanden” blev ett känt fenomen under 2017 då hashtaggen #avokadohand florerade på sociala medier med bilder på människor som drabbats. Samtidigt gick bland annat en engelsk kirurg, Simon Eccles, ut i Times och vittnade om att han träffade åtminstone fyra patienter i veckan som drabbats av avokadohand och behövde sys.

Så delar man enklast en avokado

Nu finns en smart uppfinning som minimerar risken för dig att drabbas av avokadohand och samtidigt ger dig perfekt delad, eller tärnad, avokado varje gång. Prylen som räddar handen heter OXO Good Grips och hjälper dig att såväl dela, kärna ur och tärna avokadon utan risk för att skära dig. Handtaget har non-slip så att du kan vara helt säker på att inte halka och skära dig av misstag.

Läs mer och beställ din egen OXO Good Grips här (länk till Bagaren & Kocken).

Se också: 5 hälsoskäl att äta avokado

5 hälsoskäl att äta avokado
0:59

Efter reklamen: 5 hälsoskäl att äta avokado

(0:59)

Slå på ljud

Källor: Nyheter24.se, The Times