Visste du att du inte ska förvara gurka i kylen? Nu reder vi ut varför!
3 goda toppings till kladdkaka
Många förvarar gurkan i kylskåpet, men det är egentligen inte den bästa platsen. Gurkan är nämligen mycket känslig för kyla och får lätt köldskador. Därför bör den istället förvaras svalt men inte kallt – till exempel på en sval plats i köket.
”Vattning och svampig i konsistensen”
Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet, berättar i en intervju med P4 Värmland varför gurkan inte trivs i kylen.
– Gurkan till exempel är ett livsmedel som inte trivs så bra i kylen, den riskerar att bli vattning och svampig i konsistensen. Den blir då inte så god på smörgåsen, säger Eleonor Schütt till P4.
För att bevara den krispig längre, låt den istället ligga svalt men inte kallt, till exempel i en plastpåse på köksbänken eller i ett svalare skafferi, skriver Godare.
”Gurkan trivs inte så bra i kylen, den riskerar att bli vattning och svampig”, säger Eleonor SchüttFoto: Shutterstock
Gurkan ska dock gärna förvaras svalt, förslagsvis 12-15 °C. Och eftersom frukt och grönsaker naturligt avger fukt är det viktigt att förvara dem i grönsakslådan – så att de inte riskerar att frysa.
Något många inte tänker på dock är att grönsaker faktiskt fortsätter att leva även efter att de har skördats. Genom att förvara dem svalt, mörkt och med lagom fuktighet får de bra förutsättningar att hålla sig längre, skriver Elon.
Andra exempel på grönsaker du inte ska ha i kylen
Det är inte bara gurkan som ogillar kyla. Flera andra grönsaker mår inte bra av kylskåpets temperaturer på omkring 4-6 grader.
Eleonor Schütt har för sajten Godare delat med sig av några exempel på andra grönsaker som du helst inte bör förvara i kylskåpet:
Tomat: Tappar tyvärr sin smak av att vara i kyla. Man ska dock vara beredd på att tomaterna mognar snabbare om de får vara i rumstemperatur.
Tomater har många i kylen men faktum är att de trivs bäst i varmare temperatur.Foto: amine chakour
Bananer: Du har säkerligen råkat lägga in din klase med bananer i kylen för att sedan upptäcka att de blivit bruna snabbt. De trivs inte i kyla och de bör förvaras i rumstemperatur för att bevara sin goda konstisens.
Bananer blir bruna av kylen.Foto: Klymenko Mariia
Citron: Generellt kan man säga att frukter och grönsaker som kommer från varmare länder också trivs bäst i lite högre temperaturer. De bör därför inte förvaras i kylskåpet – utan hellre i rumstemperatur.
Citronen ska förvaras i rumstemperatur.Foto: Arkiv
Sötpotatis: Gillar inte kyla! Ska förvaras torrt.
Sötpotatis ska inte förvaras i kylskåpet.Foto: New Africa
Aubergine: I kylskåpet riskerar auberginen att få köldskador, vilket ofta visar sig som mörka fläckar på både skal och fruktkött.
Auberginen kan få köldskador av kylen.Foto: Fotema