Mögelost är, som namnet antyder, redan täckt av mögel. Men kan den ändå bli dålig med tiden – och hur märker man det? – Då kanske man ska undvika att äta den, säger Anna Blücher, lektor i nutriton och livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet.
Det stora glöggtestet 2025
Efter reklamen: Det stora glöggtestet 2025
Ost är en levande produkt vars hållbarhet påverkas av faktorer som temperatur, förpackning och luftfuktighet. Genom att förvara osten på rätt sätt kan den behålla sin smak och konsistens under en längre tid.
Men hur blir det egentligen med mögelostar som redan är mögliga? Kan de mögla mer och hur försiktig ska man vara med hållbarheten bara för att osten är möglig?
Kan mögelost mögla mer när den redan är möglig?Foto: Bertil S-son Åberg/SVT
Kan mögelost mögla? Svaret av lektorn
Anna Blücher, lektor i nutriton och livsmedelskunskap vid Linnéuniversitetet, har svarat på frågan om mögelost kan mögla i en intervju med P4 Kronoberg.
– Det är redan mögel på den. Och då är det såhär att alla organismer konkurrerar med varandra – så är det redan något som är så mögligt så kommer annan mögel ha svårt att konkurrera ut det som redan finns där, säger hon i intervjun.
Så exempelvis en grönmögelost har redan möglat – den kan inte mögla igen.
– Så är det ju, däremot om det möglet kan ha brutit ner osten så den nästan är flytande – då kanske man ska undvika att äta den.
Många kanske undrar hur en mögelost kan bli dålig om den legat länge, och Anna förklarar:
– Om vi tänker en väl mogen ost, den blir mer och mer flytande och det är det möglet gör, den bryter ner proteinerna så att det blir flytande.
Hur förlänger du ostens hållbarhet?
Använd lämplig förpackning:
Välj vaxpapper eller ostduk som låter osten andas och minskar risken för kondens och mögel.
Undvik plastfolie vid längre förvaring, särskilt för hårdostar.
Förvara i rätt temperatur:
Placera osten i kylskåpets grönsakslåda, där temperaturen är jämn och luftfuktigheten lagom.
Dela upp större bitar:
Om du köper ost i större mängder, dela den i mindre delar och förpacka dem separat. Det minskar matsvinn och bevarar kvaliteten bättre.
Källa: Ostbaronen
Finns det någon skillnad på grönmögelost och blåmögelost?
Det enkla svaret är nej. Det finns ingen skillnad, det är två namn för samma ost. Varför båda namnen sägs är för att färgen på osten uppfattas som grönblå. Traditionellt i Sverige har vi sagt grönmögelost, blåmögelost kommer från engelskans ”blue cheese”.
Hur länge håller en mögelost?
Som alltid gäller det att lukta och titta på osten för att upptäcka eventuella avvikelser i lukt, färg eller konsistens.
Men enligt hemsidan Ostbaronen håller en blåmögelost i kylen i cirka två till tre veckor. Tipset är att man också ska linda osten i vaxpapper och förvara den i en sluten låda för att bevara rätt fuktighet och hindra att lukt sprider sig.
Blåmögelost har lite kortare hållbarhet än exempelvis hårdostar som klarar sig i fyra till fem veckor i kylen. Du kan dessutom frysa in din mögelost, faktum är att den håller upp till tre månader, men var beredd på att konsistensen kan förändras – dock ska smaken bevaras.
För bästa resultat ska du tina upp osten långsamt – helst i kylskåp. Allas har tidigare listat tips för att frysa in olika ostsorter, något du kan läsa om här.