Du har hällt upp mjölk på fel sätt – så här ska du göra egentligen
Gråt inte över spilld mjölk… Eller? I viss mån kan det tyckas som en världslig sak. Det kanske det också är... Men visst är det ändå lite irriterande när det skvätter droppar till höger och vänster när man häller upp ett glas mjölk eller juice?
Spontant kan man ju tycka att det inte finns så många olika upphällningssätt, inga rätt eller fel.
Trodde du, ja! För åker du drygt 1 000 kilometer söderut, närmare bestämt till Schweiz, och ställer frågan så kommer du troligtvis också få ett direkt svar: Du gör naturligtvis så här!
Det var också precis det en schweizisk kollega sa till mig.
Mjölkpaketets historia
Pappförpackningar för mjölk fanns i USA redan i början på 1900-talet. Men 1953 skulle det svenska företaget Tetra Pak komma att revolutionera hela världen med sina trekantiga dryckesförpackningar.
Genom åren har förpackningen ändrat både form och utseende vid ett flertal tillfällen, och idag är vi mer vana vid den rektangulära formen.
2024 sålde Tetra Pak 178 miljarder förpackningar världen över.
Jag fick förklarat för mig att vissa dryckesförpackningar i alplandet till och med kommer med en liten informationsruta på hur du ska göra. Vi talar nu om de klassiska rektangulära förpackningarna med en platt botten och platt topp.
Så häller du på ”rätt” sätt
Så hur gör man? Gemene man använder sig högst troligt av en framåtrörelse när hen ska hälla. Det är dock ”fel” och inte alls optimalt!
Om du nu tillhör den del av befolkningen som häller med en framåtrörelse, sluta med det. Det är sidorörelsen som är halva grejen. Nästa steg är att hålla koll på var du har öppningen.
På schweiziska förpackningar kan man nämligen läsa följande:
”För att hälla ut på optimalt sätt behöver öppningen där skruvkorken sitter vara på övre kanten”.
Alltså. Sidorörelse och öppningen på övre kant.
Gör det egentligen någon skillnad?
Undertecknad ägnade sin kafferast åt att testa och kom fram till följande: Framåtrörelse och sidorörelse med öppningen på undre kant gav i stort sett samma resultat. Ett relativt ojämnt flöde där vätskan liksom forsade ut i omgångar. Det ”schweiziska upphällningssättet” gav däremot ett betydligt jämnare flöde utan spill. Nackdelen var att det kändes en smula ovant för handleden.
Senaste från Allas
Huruvida det finns ett rätt eller fel sätt att hälla upp ett glas mjölk låter vi nog därför vara osagt. Men vi kan konstatera att min schweiziska kollega ändå har en poäng!