Edward Blom: Därför ska du INTE julpynta nu – här är datumen som gäller
Kulturhistoriken, tillika julfantasten Edward Blom reder ut.
Favorithögtiden julen nalkas och många svenskar kan inte låta bli att tjuvstarta. Julmusten och lussebullarna börjar förtäras redan i oktober och granen pyntas i början av december. Det är tätt inpå helgerån, om man frågar kulturhistorikern, gastronomen och författaren Edward Blom.
– När jag var ung var det ingen som tog fram julgranen före julafton. Det där att man tidigarelagt julen är synd, säger Edward som menar att risken är stor att man då slutar fira jul för tidigt.
Som bekant är det tjugondag Knut som julen ska dansas ut, men många slänger ut granen redan när annandagen passerats.
I vilken ordning firar man jul?
Ett annat problem som Edward ser med dagens sätt att fira jul är att saker och ting blandas ihop. Man kan inte skillnaden på advent och Lucia från julen, och allt blandas ihop till ett slags ”julmys” där allt är tillåtet ända från första december.
Edward själv föredrar att göra saker traditionsenligt. Först kommer en månad med advent, med tända ljus och adventskalendern, och där i mitten kommer Lucia med lussebullar, pepparkakor och skönsång i kyrkan, och därefter är det dags för julen som börjar 24 december och inte en minut tidigare.
Men det finns ett undantag gällande tjuvstarter – julbordet.
– Att vi äter restaurangjulbord innan julafton började vi göra för 75 år sedan, så det är väl en sorts tjuvstart. Men i hemmiljö tycker jag inte man ska äta någon julmat före julafton, säger Edward.
Edward kommer från en familj där julen varit viktig. Han var singel i många år och van att fira hos sina föräldrar och sin syster och svåger.
– Även om jag hjälpte till var jag ändå barnet i det hela även om jag hann bli rätt gammal, säger Edward som i dag är trebarnsfar och lever lyckligt med hustrun Gunilla.
– Nu är jag pappan som ska göra allt, det är mycket att stå i men det är en positiv förändring, säger Edward glatt.
Edward Blom om vegetariska julbord
Att fokusera på bara några rätter på julbordet för att underlätta är inte aktuellt för honom. Då går man miste om själva idén med julbordet.
– Det viktigaste är att det är många rätter så som vi historiskt har haft på julbordet.
Edward vill understryka att julbordet är en slags minnesmåltid, en provkarta, över alla rätter vi historiskt ätit. Därför är såväl dopp i grytan som lutfisk och risgrynsgröt viktig, så även sillsallad.
– När man äter av julbordet är det som om alla tidigare jular kommer tillbaka och man kommer närmare sina förfäder, det är närmast en mystisk upplevelse, menar Edward.
Han vill inte ta in några nymodigheter på julbordet, hur gott de än må smaka.
– Jag har hört folk som äter tacos, bara för att göra barnen nöjda, säger Edward och rynkar på näsan.
Och är man vegetarian, vegan eller har allergier, tycker Edward att man får maskera de moderna rätterna så att de i alla fall ser gammaldags ut och smälter in bland de andra rätterna.
Därför borde Kalle Anka byta sändningstid
Så alla rätter ska med, men om hans smaklökar får bestämma föredrar han de kalla fiskarna, ål, lax eller sådant som egentligen inte är julmat som skagenröra och fiskpaté. Och just den har en gammal historia som sträcker sig ända tillbaka till julfirandet som det såg ut under medeltiden.
– Lutfisk är extremt basisk, vilket är skönt för magen. Alla annan mat under jul är rökt och saltad så lutfisk är som Losec. Förr i tiden hade många också dåliga tänder och då var lutfisken lätt att tugga, säger Edward.
Edward berättar att när industrialiseringen kom till Sverige och många lämnade gårdarna för städerna, fanns av praktiska anledningar inte möjligheten att duka upp de stora julbufféerna längre, så bordet bantades ner. Då blev lutfisken kvar, likaså dopp i grytan och risgrynsgröt.
När det kommer till dopp i grytan har Edward starka åsikter om brödet.
– Det ska vara ett kraftigt bröd, hembakad, lite torrt. Man får gärna ha bakat det några dagar innan så när man doppar det kommer vätskan visserligen in i brödet, men ändrar inte dess konsistens. Det ska inte bli degigt utan vara fast och stabilt.
I dag är Edward och Gunilla ansvariga för att ordna julen hemma så att det blir en fin upplevelse för deras tre barn. En tradition bland många i deras hem är Kalle Anka, även om det kan vara svårt att tajma in med all mat.
– Vi äter så många rätter, att ibland när Kalle Anka börjar klockan tre hinner vi inte klart. Det hade varit bättre om det sändes klockan fyra. Vissa jular har vi taget en paus i julmaten, andra gånger har vi tittat i efterhand. Något år har jag faktiskt tagit en tupplur under Kalle Anka, erkänner Edward.
Julens betydelse: ”Spelar ingen roll om man är troende”
Men julen handlar inte bara om traditionsenlig mat för Edward. Lika mycket handlar det om att varva ner. Han tycker att det är synd att december har blivit en sådan månad där stressen och arbetsbelastningen är hög.
Här menar han att vi borde ta vara på advent, att varje söndag varva ner tillsammans med familjen. För det får varken bli stressigt och ytligt, och bara komma att handla om presenter. Julen är så mycket mer, betonar Edward.
– Julen har ett djupare innehåll. Oavsett om man är troende som jag eller inte. Det är viktigt för alla att julen handlar om att sluta fred med varandra och visa medmänsklighet. Ge en slant till välgörenhet och bjud in den där släktingen som sitter ensam på julen. På julen ska vi inte bara pynta granen utan även våra själar, avslutar Edward.