Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Enkla städknepen – så får du bort dålig lukt i tvättmaskinen

07 apr, 2020 
Caroline Olovsson
Maskiner som är till för rengöring håller tyvärr inte sig själva rena per automatik. Efter regelbunden närkontakt med smuts, damm och skräp kan din tvättmaskin börja lukta, men problemet behöver varken bli långvarigt eller svårhanterligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så får du bort lukten i badrummetBrand logo
Se också: Så får du bort lukten i badrummet

Kläder som tvättats i en dåligt rengjord tvättmaskin luktar ofta surt och unket, och känns därför inte helt rena.

Efter ett tag täpps tvättmaskinens filter igen av hår, damm och småting från slarvigt tömda fickor, och det bildas avlagringar av tvättmedel och kalk. Dessutom ligger tvättstugan ofta i källaren, där kall och fuktig luft medför en ökad risk för mögel, som trivs bra i tvättmaskinen.

Som tur är går tvättmaskinen att rengöra med några få enkla hushållsprodukter, och med minimal ansträngning från din sida. Här är två enkla metoder för att rengöra en illaluktande tvättmaskin:

Ättika och bikarbonat

Både ättika och bikarbonat hittar du lätt i daglighandeln, om du inte redan har det hemma. Vid nödläge kan du istället för bikarbonat använda bakpulver, som innehåller samma aktiva ingredienser, men är utspätt. Använder du bakpulver så kan du alltså använda lite mer än om du har bikarbonat.

Annons

Ättika har flera användningsområden i hemmet, då det är perfekt för att lösa upp avlagringar av exempelvis kalk, och används för att avlägsna dålig lukt.

Likaså är bikarbonat en trotjänare med en given plats i städskåpet. Bland annat går det utmärkt att använda för att lösa upp stopp i avloppet, och för att göra rent i kylen.

För rengöring av tvättmaskin fungerar kombinationen bikarbonat och ättika mycket väl, då det både avlägsnar dålig lukt och tar bort avlagringar.

Så här gör du:

  1. Börja med att ta ut tvättmedelsfacket och rengör det.
  2. Ta fyra matskedar bikarbonat och blanda med lika mycket Ättika 24 procent. Rör ihop ingredienserna till en slags pasta, som du använder istället för tvättmedel. Häll pastan i facket där du normalt häller ditt tvättmedel.
  3. Häll därefter ytterligare fyra matskedar med ättika direkt in i tvättmaskinens trumma och kör ett långt program på högsta tänkbara värme.
  4. Se till att torka av öppningen och luckan till din tvättmaskin efteråt. Torka även vecken mellan gummilisten och insidan av dörrluckan.

Citronsyra och Askorbinsyra

Om du är känslig för den stickande lukten av ättika kan du istället rengöra din tvättmaskin med citronsyra och askorbinsyra, som lämnar en väldigt fräsch doft efter sig.

Nackdelen med den här metoden är att det går åt mer vatten, energi och produkter. För den här metoden behöver du en halv påse askrobinsyra, en halv påse citronsyra och tolv stycken tabletter för din diskmaskin.

Så här gör du:

  1. Börja med att ta ut tvättmedelsfacket och rengör det.
  2. Blanda askorbinsyra och citronsyra i lite vatten. Häll sedan i sex liter varmt vatten i tvättrumman, följt av blandningen av askorbin- och citronsyra. Kör ett varmt och långt program och avsluta med sköljning.
  3. Därefter kör du två lika varma och långa tvättprogram till, den här gången med sex disktabletter vardera, placerade där du vanligtvis häller tvättmedel. Avsluta med att torka rent både trumma och fack.

Håll tvättmaskinen ren längre

Använd inte mer tvättmedel än vad som rekommenderas. Överblivet tvättmedel kan lagras i tvättmaskinen.

Annons

Om dina kläder är väldigt smutsiga, skölj först plaggen innan du stoppar dem i tvättmaskinen, precis som du sköljer av matrester från tallriken innan den hamnar i diskmaskinen.

Att veta hur man rengör filtret på sin tvättmaskin är också viktigt. Mynt, hårsnuddar och annat smått kan fastna i filtret och orsaka stopp och andra problem. Vanligtvis finns det en lucka längst fram på tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret, men läs alltid bruksanvisningen för din tvättmaskin först för att ta reda på var filtret sitter.

Lämna alltid luckan öppen efteråt för att fukta av ordentligt. Klart!

Källa: Stockholm flyttstädning, Städguide

Foto: TT, Unsplash

Annons