Enkla knepen: Så får du handtaget skinande rent

Två blanka dörrhandtag sitter på en turkos och en vit dörr

Foto: Unsplash

Hur gör man för att bäst hålla handtag och andra metallföremål rena utan att fördärva dem? Det finns flera typer av handtag, och de kräver olika typer av rengöringsteknik.

Det kan vara lockande att behandla dörrhandtaget och knopparna till skafferiet med starka rengöringsmedel, men risken finns att den effektiva smutsborttagningen sker på bekostnad av materialets färg, glans och livslängd. Här kommer de bästa rengöringsmetoderna för dina handtag.

Rengör handtag i rostfritt stål

Avsaknaden av rost vägs tyvärr ner av en rätt så krävande rengöringsteknik. Rostfritt stål får tydliga och envisa märken från damm och fingeravtryck, men ska inte komma i kontakt med någon som helst typ av blekmedel. Likaså är klorbaserade produkter helt uteslutna. Också stålull ska hållas borta, om målet inte är att göra ditt annars blanka handtag repat och matt. Dessutom bör du med handtag i rostfritt stål undvika hårt vatten. Samma regler är värda att ha i åtanke också i kommande material.

Här är stället som nästan ALLA glömmer att städa

Rostfritt stål kräver därför, på sätt och vis, en mycket enkel städmetod – nämligen en mjuk trasa doppad i en blandning av diskmedel och vatten. Avsluta med att skölja dörrhandtaget ordentligt med rent vatten och torka noggrant. Handtagen blir avsevärt renare, men envisa smutsrester sitter kanske kvar ändå.

För ett mer effektivt resultat kan du ta lika delar olivolja och vinäger i en sprejflaska. Vinägern löser upp smuts medan olivoljan lämnar en tunn, skyddande hinna efter sig. Torka sedan av med hushållspapper och en microfibertrasa.

Mässing

Mässing är en blandning av koppar och zink, och används precis överallt, från dörrhandtag, till prydnader och musikinstrument. Det är också känsligt för slipande rengöringsmedel.

När du rengör och polerar handtag i mässing ska du börja med vanlig såpa och varmt vatten. Använd mjuka verktyg och skrubba inte för hårt eftersom det riskerar att repa metallen.

För att få upp glansen kan du strö lite salt, gärna havssalt, över en citron som du delat på mitten, och skrubba på mässingen. Avsluta med att skölja av med varmt vatten och torka med en ren och mjuk handduk.

Se också: Så rengör du ugnsgaller - medan du sover!

Videon kunde inte hittas

Silverpläterade handtag

På fina skåp och skrin hittar du ibland handtag i silver, som ganska enkelt blir matt och mörkt.

Superknepet: Så gör du eget fönsterputsmedel

Det finns flera färdigblandade produkter tillgängliga för att rengöra dörrhandtag i silver. Men silverrengöring kan du enkelt slänga ihop själv med hjälp av en aluminiumbricka eller aluminiumfolie i en form (blanka sidan uppåt), bikarbonat och kokande vatten. Här måste du förstås skruva av handtaget från dörren. Häll det kokande vattnet över ditt silver och bikarbonaten och låt det verka i några minuter. Efter ett tag så kommer silvret vara märkbart ljusare, och när det har svalnat kan du med hjälp av en mjuk trasa putsa upp ditt handtag tills det skiner.

Även om avsaknaden av rengöringsmedel kan låta som en mild behandling som lämnar smuts efter sig är kokade vatten en mycket effektiv bakteriedödare.

Var försiktig med att rengöra dina silverpläterade ägodelar allt för ofta, eftersom den något slipande rengöringsmetoden innebär att silvret sakta lyfts bort.

Koppar

Hur dina kopparföremål ska rengöras beror på huruvida du föredrar en blankputsad eller ärgad finish. För en enkel rengöring krävs bara diskmedel och varmt vatten.

Precis som mässing kan koppar poleras med en uppskuren citron täckt med havssalt, följt av varmt vatten och en mjuk handduk. Också två delar ättika blandad med en del hushållssalt, ingniden med en handduk gör koppar blankt och glänsande.

Rengör mässing, koppar och silver med ketchup

Ett förvånansvärt effektivt rengöringsmedel hittar du i kylskåpet. Ketchup är ett skonsamt alternativ till rengöringsmedel med mycket kemikalier, och syran från tomat och vinäger löser upp smuts och avlagringar utan att nöta ner metallen. Applicera rikligt med ketchup och låt verka ett tag innan du gnuggar in ketchupen med en trasa. Skölj därefter av ditt handtag i varmt vatten och torka ordentligt.

Skinande ren ugn: 4 smarta strategier förhindrar att den blir smutsig

Handtag av tenn

Precis som silver har tenn en tendens att mörkna med tiden. Det är en del av materialets charm, men om du tycker att dina handtag eller andra tennföremål blivit lite väl mörka kan de rengöras säkert med handdisk i vanlig såpa och hett vatten. Skölj av noggrant och avsluta med att torka ditt föremål med en ren och mjuk handduk.

Tenn är en förhållandevis mjuk metall, vars matta lyster förstörs av repor. Tennföremål ska därför aldrig diskas i diskmaskin, där metallen riskerar att förstöras. Undvik också att skrubba tennet alltför hårt och använd aldrig rengöringsmedel som rengör genom att slipa.

Känner du att ditt tenn nog kan få ännu lite mer lyster kan du prova polerull, en finare variant av stålull, eller till och med göra ditt eget askvatten. Samtliga ingredienser återfinns i själva namnet. Med aska och några droppar vatten gör du en pasta eller smet som tillsammans med en mjuk svamp eller trasa polerar ditt tenn. Skölj noggrant av med vatten.

Plast

Plast kan över tid gulna eller bilda en hinna av smuts och bakterier. Det kan vara frestande att använda starka rengöringsmedel på plast, som brukar tåla lite av vad som helst, men aggressiva medel som repar eller löser upp plasten leder till en matt yta där smuts och bakterier lättare fastnar och är svårare att rengöra.

Snuskfällorna i köket: Så undviker du dem

Att låta plasten ligga i varmt vatten med såpa en stund tar bort en del av missfärgningen, och rengör handtaget väl. Du kan också behandla dina plasthandtag med en svamp doppad i lite vatten och bikarbonat. Om ditt handtag är gjort i en kombination av plast och ett annat material bör du vara försiktig med val av rengöringsmedel.

Bakelit

Bakelit är en äldre, tålig plast som är väldigt hård och inte smälter. På sätt och vis påminner den om en kombination av plast och keramik. Oftast är den svart eller mörkbrun, men finns bland annat också i vitt. Backelit är väldigt tåligt, men blir med tiden lite grynig och matt. Även bakelit kan rengöras med såpa eller diskmedel. Vid grövre smuts kan du använda ett basiskt rengöringsmedel, det vill säga ett medel med högt pH-värde, men för att på ett säkert sätt återställa bakelit som blivit matt krävs specialiserade produkter.

Handtag i trä

Många handtag har en mjuk greppyta i trä. Vilket träslag och hur det har behandlats kan variera, men som tumregel rengörs trä med en fuktig trasa och ett milt, basiskt rengöringsmedel, som diskmedel eller såpa. Extra viktigt är att du undviker onödiga mängder vatten, eftersom trä absorberar fukt och kan spricka. Är handtaget dessutom målat finns risken att färgen blir flisig och faller av. Vrid ur svampar och trasor ordentligt och torka av handtaget omedelbart.

Källa: Byggfabriken, Cleanipedia, Snickeriportalen, WD-40, städguide, hemhjälpen

Så rengör du mässing med saker du redan har hemma