Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Så får du tvätten vit igen

02 apr, 2020 
Caroline Olovsson
Kvinna plockar ut ett vitt plagg ur tvättmaskinen.
Få saker känns så fräscht som krispigt vita lakan, skjortor och T-shirts, men att hålla det vita vitt är lättare sagt än gjort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ofta märker vi inte ens hur mörka våra vita tyger har blivit förrän vi jämför dem med ett nytt, snövitt exemplar. Under sommaren färgas lakan av solbränd hud, små och stora fläckar från mat och dryck kan hamna på ungefär vad som helst och nytvättade armhålor och kragar blir efter ett tag så missfärgade att plagget nästan ser använt ut.

Se också: Så får du tvätten krispigt vit igen

Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

Så här håller du dina vita tyger vita, så länge som möjligt:

Blanda aldrig vitt med andra färger

Det kan låta som en självklarhet, och det kan låta som en överdrift. Att tvätta tar tid och förbrukar mycket vatten och energi. Därför är det lätt att blanda färger, men ett pigmenterat plagg kan orsaka mer skada än det är värt. Vänta tills mängden vit smutstvätt är stor nog för att fylla en maskin. Lakan, handdukar och badrockar tar mycket plats. Om ett plagg behöver bli rent på momangen kan handtvätt följt av centrifugering vara värt besväret.

Fläckbehandla på direkten

Fläckar blir envisare desto längre de får fäste i tyget. Skölj fläckar så fort som möjligt och behandla med fläckborttagningsmedel innan de läggs i tvättmaskinen. Exakt hur en färsk fläck ska hanteras beror på vad som har spillts. Om du är osäker kan du rådfråga internet, böcker med husmorstips eller en tvättveteran i din bekantskapskrets.

Annons

Använd rätt mängd tvättmedel

Med för lite tvättmedel blir tyget inte ordentligt rent, men för mycket tvättmedel orsakar minst lika stora problem. Inte bara kan rester av tvättmedel och kalk stanna kvar i tyget, som torkar långsammare och blir stelt. Dessutom kan tvätten missfärgas och bli gråaktig.

Risken finns också att kemikalier från tvättmedlet verkar irriterande på huden eller äts av små barn, som gärna stoppar tyger i munnen.

Hur mycket tvättmedel du ska använda avgörs både av tvättlassets vikt och hur hårt vattnet är. För att ta reda på hårdheten på vattnet där du bor kan du antingen googla eller ringa till din kommun. Hur du sedan ska dosera ditt tvättmedel står på förpackningen.

Använd tvättmedel för vittvätt – när det passar

Tvättmedel för vita tyger innehåller en låg dos av det blekande medlet natrium, som hjälper till att hålla kläderna ljusa. Att investera i flera olika tvättmedel kan kännas som tråkiga pengar, men hjälper till att hålla dina tyger fina längre.

Annons

Men det är inte alla vita tyger som mår bra av vittvättmedel och kemiska blekmedel. Syntetmaterial som akryl, polyester och elastan blir tyvärr oåterkalleligt gulaktiga eller gråa när de kommer i kontakt med blekande tvättprodukter. Tvätta dina vita blandtyger med ett tvättmedel utan blekande egenskaper.

Undvik missfärgande produkter

Låt inte kroppsprodukter som brun-utan-sol, smink, deodorant och parfym komma i kontakt med dina vita tyget. Efter ett tag leder detta till fläckar som inte går bort.

Håll förpackningar stängda

En oväntad bov i kampen för bländande vita tyger kan vara en dåligt sluten tvättmedelsförpackning. Blekmedlet i tvättmedlet kan nämligen avdunsta och bli mindre effektivt i tvättmaskinen.

Få plaggen vita igen – tips för blekning

Ibland är det för sent att ta till förebyggande åtgärder. Skulle skadan redan vara skedd, det vill säga att dina vita textilier missfärgats, stavas lösningen blekning.

Klorin

Starkast blekning får du med klorin. Låt vita tyger ligga i rikligt med vatten och en deciliter klorin en timme innan de tvättas så blir de märkbart vitare.

Annons

Alla vita tyger är dock inte kritvita. Var beredd på att färgen på en benvit blus kommer ändras av blekningen.

Det är viktigt att komma ihåg att klorin är ett starkt rengöringsmedel som är giftigt för vattenlevande organismer och är skadligt för hud, slemhinnor och luftvägar. Använd handskar och välj när du kan en mer skonsam metod för att bleka dina tyger.

Bleksalt

Bleksalt är ofta ett komplement till tvättmedel som tar bort envisa fläckar och har en blekande effekt. Naturvårdsföreningen klassar bleksalt som ett mer miljövänligt alternativ till andra blekmedel, särskilt när det är märkt med Bra Miljöval. Precis som klorin är bleksalt kraftigt irriterande och potentiellt frätande och ska därför handhas med varsamhet och förvaras säkert.

Vitvinsvinäger

Utöver att vara en användbar produkt för att bli av med fläckar och smuts är vitvinsvinäger varsamt mot tyget och hjälper till att göra det mjukt naturligt.

Tillsätt 1,5 deciliter destillerad vitvinsvinäger till ditt vanliga tvättmedel och kör tvättcykeln precis som du brukar.

Annons

Om dina kläder har fläckar runt hals, armhålor eller andra områden kan du gnugga lite vitvinsvinäger på det drabbade området och låta det sitta i en timme innan du tvättar.

Bikarbonat för blekning av kläder

Utöver att vara en billig hushållsprodukt som många av oss redan har hemma tränger bikarbonat djupt in i dina kläders tyg, tar bort fläckar och gör dem mjuka.

Tillsätt cirka en deciliter bikarbonat i ditt vanliga tvättmedel och tvätta som vanligt. För mer kraftigt missfärgade tyger kan du låta tvätten ligga i ett bad med bikarbonat och några droppar citronsaft innan du tvättar dem som vanligt.

Blek kläderna med citronsaft

Citronsaft är naturligt blekande och rengör fibrerna i ditt tyg på djupet, vilket tar bort smuts och gör dina kläder fräscha och vita.

Blötlägg dina kläder i en kastrull med uppkokat vatten och några skivor citron i en timme innan du tvättar som vanligt.

Torka vittvätten utomhus

När du nu gjort allt du kan för att behandla och tvätta din vittvätt på bästa möjliga sätt finns en sista blekningsmetod. Under sommarhalvåret kan du med fördel låta kläderna torka utomhus. Inte bara minimeras risken för att tygludd som virvlar runt i torkrummet fäster sig på dina tyger – solens strålar hjälper till att bleka dina tyger.

Källa: giftcentralen, steg för hälsan, leva och bo

Annons