Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Enkla tekniken: Så håller du soptunnan fräsch

24 feb, 2020 
allas.se redaktionen
En kvinna har tvättat sin soptunna och bytat påsen.
Foto: Shutterstock/TT
Det kanske inte syns att soptunnan är smutsig men den som inte rengör den regelbundet kan snart inte undvika odören som obönhörligen börjar sprida sig… Så, rynkar du på näsan när du lyfter upp den fulla soppåsen är det precis som du misstänker; det är hög tid att städa soptunnan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fyra tips för ett mindre stökigt hem

Videon kunde inte hittas

Soptunnor finns i alla hem, men handen på hjärtat – hur ofta rengör du behållaren där allt skräp och gamla matrester ligger innan det åker ut ur huset? Soptunnan behöver regelbunden underhållning hela året men framför allt under sommaren riskerar den att bli en riktig bakteriehärd om du inte håller efter den.

Som tur är behöver du inte lägga alltför mycket tid på detta arbete som ofta inte känns så lockande. Om din soptunna har ett lock är det bra om du torkar av det ett par gånger i veckan, använd gärna en disktrasa med lite rengöringsmedel på för att bli kvitt så mycket bakterier som möjligt och skapa en oattraktiv miljö för bananflugor. Den bästa soptunnemodellerna är de vars lock öppnas med en fotpedal så att du helt kan undvika att röra vid locket och få bakterier på fingrarna som riskerar att spridas i hela huset.

Annons

Så ofta behöver du städa soptunnan

Hur ofta soptunnan töms hemma hos dig beror förstås på hur många ni är i familjen och hur mycket mat ni lagar. Men oavsett om du tömmer soporna varje dag, eller kanske bara en gång i veckan, är det en bra idé att fräscha upp tunnan när du ändå har tagit ur påsen. Spreja lite rengöringsmedel i botten eller häll i lite bikarbonat och vatten för att rengöra den och använd lite hushållspapper eller en diskhandduk för att torka torrt.

Ett enkelt sätt att göra jobbet enklare är att alltid tömma soppåsen när den är full och inte vänta tills matrester och skräp börjar svämma över och gro fast i botten. Du kan också lägga lite tidningspapper i botten av soptunnan för att undvika att du får onödig fukt i botten.

Om din soptunna är väldigt smutsig kan du börja med att ta in den i duschen och spola den med varmt vatten för att få bort det värsta. Spreja därefter med ett allrengöringsmedel och skura den ren innan du sköljer av den och låter den självtorka. Om du har möjlighet att låta soptunnan torka utomhus i solen är det ett väldigt bra sätt att göra sig kvitt eventuella mögelsporer.

Om du har en soptunna som är gjord i rostfritt stål kan du få en fin yta genom att torka med en mikrofiberduk och lite fönsterputs. Om soptunnan har fula fingeravtryck kan du använda lite olivolja för att få bort dem och dessutom förhindra att det kommer nya.

Källa: Good housekeeping

Annons