Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är alla regler kring den nya skatten på plastpåsar

14 feb, 2020 
Marcus Alm
Foto: TT/Shutterstock
Vilka plastkassar omfattas av den nya skatten? När träder den i kraft? Hur stor prisökning innebär skatten? Här reder vi ut de vanligaste frågorna om skatten på plastpåsar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den nya plastskatten: Så mycket kommer plastkassar kosta

Videon kunde inte hittas

Då börjar skatten på plastpåsar gälla

Sveriges nya skatt på plastpåsar är en del av EUs försök att minska mängden avfall från förpackningar. Den nya lagen om skatt på plastbärkassar börjar gälla den 1 mars 2020.

Bakgrund: Därför har vi nu skatt på plastpåsar

Sveriges miljömål är att lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta. Plastskatten är tänkt att möta några av delmålen i miljömålet:

  • Minimal negativ miljöpåverkan som påverkar människors hälsa negativt.

  • Våra kretslopp ska så långt som möjligt vara fria från farliga ämnen.

  • En god hushållning med naturresurserna

Dessa påsar omfattas av den nya plastskatten

Enligt regeringens lagförslag ska den nya skatten gälla för:

  • Plastbärkassar: Detta innefattar bärkassar som till en icke-försumbar omfattning består av plast.
  • Bärkasse: Med detta menar regeringen påsar med eller utan handtag menade för konsumenter att kunna packa varor samt för att kunna bära hem varorna. Påsarna ska inte heller vara avsedda för långvarigt bruk.

Så här mycket kommer plastpåsar kosta

När den nya skatten på plastbärkassar börjar gälla den 1 mars 2020 kommer vanliga bärkassar i plast i butiker beskattas med tre kronor per påse. Efter att skatten lagts till till det befintliga priset kommer plastpåsar att kosta runt sju kronor styck.

Annons

Lagen omfattar också tunnare kassar som de man använder till att packa frukt och frysvaror. Denna skatten blir dock det betydligt lägre 30 öre per påse.

Alternativ till plastkassar

Det finns gott om alternativ för de som vill slå sitt slag för miljön och dessutom undvika att betala dyra pengar för plastpåsar. Tänk på att de plastpåsar du kan köpa på rulle speciellt framtagna för att användas som soppåsar inte omfattas av skatten.

Att använda sig av samma påsar flera gånger eller ta med sig egna tygpåsar är inget nytt. När den nya lagen träder i kraft kan vi anta att ännu fler butiker kommer börja erbjuda sina egna påsar i högre kvalitet.

För frukt och grönt passar nätpåsar perfekt, då kan du dels bära hem varorna i dem, använda dem till förvaring – och självklart skölja av livsmedlen direkt i påsen.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Detta vill man uppnå med den nya skatten

Den svenska riksdagen har 16 miljömål som ligger som grund för hela den svenska miljöpolitiken. För att uppnå dessa mål måste nedskräpningen i naturen minska. Med skatten på plastbärkassar tror man att målen för bebyggd miljö, havet, kust, skärgård och sjöar kommer påverkas positivt eftersom nedskräpningen minskar.

Mängden mikroplaster i haven, alltså den plast som bildas när exempelvis en plastpåse bryts ner, måste minska. Det är en överhängande risk för att vi människor annars i slutändan äter plasten genom våra livsmedel.

Källa: Regeringen.se

Annons