Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Superknepet: Därför ska du förvara tomaterna upp och ner

11 jul, 2023 
Underbart är kort... men det finns knep som får de mogna tomaterna att hålla sig mogna längre och blir saftigare! Och du behöver faktiskt varken anstränga dig eller plånboken – vi visar hur!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi frossar i tomater så här års, på smörgåsen, till mozzarellan och på grillen. Men när vi köper hem, eller plockar, de där djupröda tomaterna gäller det att inte vänta för länge med att äta dem. För visst blir man ledsen när de där söta tomaterna mjuknar och smakar... ruttet.

Se också: Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Se också: Så lyckas du med tomatplantorna


Men det finns knep som bromsar förruttnelsen, och som gör att dina mogna tomater håller sig ätbara längre. Hur gör du då?

Jo, du vänder tomaten upp och ner!

Här är en gren med körsbärstomater upp och ner, men knepet gäller alla tomatsorter!

Många av oss lägger tomaterna med ”stamsidan”, alltså där den gröna ”pluppen” sitter, uppåt. MEN tomaterna håller längre om du lägger dem upp och ner, alltså med det gröna ögat nedåt. Det skriver bland annat Huffington Post.

Vad beror detta på då? Jo, botten på tomaten är den delen som ruttnar först. Toppen av tomaten ruttnar sist, och passar därför bättre som botten. Om en frukt, i det här fallet en tomat, sitter på en redan mogen botten så kommer den att ruttna snabbare.

Annons

Dessutom håller sig tomaterna saftigare. En studie utförd av Cook's Illustrated visade att tomater som förvaras med gröna ögat uppåt tappar upp emot 7 procent vätska efter tre dagar, medan tomater som förvaras upp och ner bara tappar omkring 1 till 2 procent. Det finns således flera anledningar att förvara tomaterna upp och ner! Knepet gäller alla tomatsorter.

Annons