Artikeln innehåller reklamlänkar

Här är oväntade stället på dina kläder där virus samlas

Kvinna i handskar knyter en kappa med skärp och knappar.
Det är lätt att missa de små detaljerna, men i virustider är de särskilt viktiga. Här är det oväntade stället där smittsamma partiklar samlas.

Just nu är det särskilt viktigt att hålla alla ytor rena som du ofta vidrör med dina händer. På så sätt minskar du smittspridningen av virus och bakterier i dessa känsliga coronatider.

Enligt 1177 är händerna en av de största smittspridarna. När du rör vid ytor lämnar du ständiga avtryck. Därför är det av största vikt att alltid tvätta händerna noga, och arbeta upp ett lödder i 30 sekunder.

En av de platser där virus och andra smittsamma partiklar är benägna att placera sig är, enligt städexperten Marlene Eriksson, på knappar. Det kan handla om på- och avstängningsknappar i hemmet, men det kan även gälla knappar som sitter på dina kläder. Särskilt många knappar finns på koftor, jackor och kappor.

Så rengör du mobilen från virus

Så länge överlever virus på ytor

I nuläget finns inget exakt svar på hur länge virus överlever på olika ytor, men en tysk studie visar att virus under vissa förhållanden kan överleva i upp till nio dagar på ytor av metall, glas och plast.

Eftersom många av knapparna på kläder är gjorda av just plast är det i dessa tider extra viktigt att torka av dem regelbundet – något som de flesta av oss kanske aldrig gör.

Det positiva med den tyska studien är att den också visar att viruset effektivt kan förstöras genom desinfektionsmedel. Torka därför regelbundet av dina knappar med en våt allrengöringsduk och rengöringsmedel. Extra praktiska och effektiva är mikrofiberdukar.

Läs mer och beställ här (länk till Aller media shop)

Dessa färgglada mikrofiberdukar levereras i 3-pack. Förutom att användas till att torka av ytor med, kan du putsa glas och fönster med dem. Dukarna rengör utan att efterlämna ludd eller ränder.

Läs mer och beställ här (länk till Aller media shop)

Vilken temperatur ska man tvätta i?

När du sedan tvättar dina kläder rekommenderas lite högre grader just nu än vad du annars kanske brukar tvätta i.

– Du måste tvätta allting i 60 grader just nu, säger städexperten Marlene Eriksson.

Ett tips kan också vara att bara försöka använda kläder som tål lite högre temperatur, till exempel plagg som har några år på nacken eller redan är slitna.

Källor: 1177, Nyhetsmorgon, ScienceDirect

Så bör du tvätta för att undvika coronaviruset