Hur ofta ska man tvätta sin pyjamas? Här är svaret!

Kvinna sover i pyjamas.

Visst är det härligt att krypa ner i sängen i sin pyjamas. Vi benar ut hur ofta du behöver byta ut ditt sköna sovplagg.

Foto: TT/Shutterstock

Vi benar ut hur ofta du behöver byta pyjamas, egentligen, och hur du tvättar den enligt konstens alla regler.

Finns det något mysigare än att dra på sig sin pyjamas efter en lång dag och bara krypa ner i soffan eller sängen och njuta av lugnet? De allra flesta av oss tillbringar minst åtta timmar av dygnet i vår pyjamas, ändå är det många som inte tvättar sina sovkläder tillräckligt ofta. En del har som rutin att växla mellan nattlinne, t-shirt eller att sova helt naken, andra har som rutin att tvätta pyjamasen mer sällan än så.

Se också: 7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

Slå på ljud

Enligt en undersökning som den amerikanska sajten Good Housekeeping har tagit del av är det inte ovanligt att personer använder samma pyjamas i upp till två veckor utan att tvätta den mellan.

En betydande del av personerna i undersökningen, hälften av alla män och 41 procent av kvinnorna, medgav också att de använde det gamla goda ”lukttestet” för att avgöra om det var dags att tvätta pyjamasen, men detta test, hur enkelt och smidigt det än må vara, är tyvärr inte tillförlitligt.

Superknepen: 15 saker att göra med omaka strumpor

Tyget i din pyjamas samlar på sig en rad bakterier, svett och döda hudceller när du sover och det är inte alltid som dessa saker luktar. Däremot kan det orena tyget mot din hud få konsekvenser som att du till exempel får akne. En bra utgångspunkt är att tvätta din pyjamas en gång i veckan.

Hur ska man tvätta sin pyjamas?

Vid all form av klädtvätt är det A och O att läsa tvättrekommendationerna på plagget. Även om det känns lockande att tvätta din pyjamas vid höga temperaturer kan vissa textilier krympa eller bli förstörda. Står det 40 grader i tvättlappen är det helt enkelt det som du ska utgå ifrån.

Den som tycker om att använda silkespyjamas vet hur lätt färgen kan börja att släppa från tyget. Ett smart knep är att alltid tvätta byxor och jacka tillsammans, även om du mest har använt den ena delen. På så sätt undviker du att det tvådelade plagget plötsligt har olika färger.

Källa: Good Housekeeping

Bästa knepen: Så får du tvätten vit igen