Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Fiffiga husmorsknepet för tvätten: Fäst en säkerhetsnål på kläderna

30 aug, 2023 
Säkerhetsnålen är en smart liten uppfinning som har många användningsområden och som är bra att hemma.
Men visste du att nålen kan vara en riktigt smart grej att addera i din tvättrutin?
Ta del av beprövade husmorsknepet som tar bort statisk elektricitet på kläderna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så städar du ditt hem - på 60 minuterBrand logo
Se också: Så städar du ditt hem - på 60 minuter

Statiskt elektricitet kan få dina kläder att klistra sig mot kroppen på ett icke önskvärt sätt. Det kan vara irriterande och hålla i sig hela dagen.

Lyckligtvis kan vi vända oss till de trogna husmorstipsen för en enkel lösning på problemet. Den oväntade lösningen stavas: Säkerhetsnål.

Slipp statisk elektricitet med säkerhetsnålen

Så hur går detta magiska trick med säkerhetsnålen till egentligen? Det är superenkelt! Ta dina nytvättade klädesplagg och häng upp dem för torkning. Fäst säkerhetsnålen någonstans på plagget. Klart!

Metallen i säkerhetsnålen leder då undan den statiska elektriciteten från plagget. Och du slipper kort och gott plagg som klistrar sig.

Annons

Snabbvarianten: Om du tycker att det tar för lång tid, kan du i stället fästa säkerhetsnålen vid en söm, så den är dold, och helt enkelt bära klädesplagget samtidigt som säkerhetsnålen gör sitt jobb. Smart va?

Liknande variant: För statiska tröjor funkar det lika bra med en galge i metall. Den fångar då upp den statiska elektriciteten i klädesplagget på samma sätt som säkerhetsnålen. Stoppa in galgen i din t-shirt eller tjocktröja. Dra den sedan nerifrån och upp till nacken.

Andra sätt att bli av med statisk elektricitet på kläder

Det finns förstås andra rekommenderade tips för den som önskar bli av med statisk elektricitet i sina kläder. Här är två andra:

Tvätt med sköljmedel eller ättika

Att tvätta kläderna med sköljmedel eller ättika hjälper till att förebygga problemet, så att statisk elektricitet inte byggs upp i plagget på samma sätt. Ättika eller hemmagjort sköljmedel som utgår från ättika, är förstås det mest miljövänliga alternativet av de två.

Annons

Snabbvarianten: Du kan även fylla en sprayflaska med antingen lika delar vatten och sköljmedel eller ättika, och spraya blandningen på dina kläder. Spraya, låt torka och sedan kan du bära plagget utan oro för att det ska klistra sig.

Undvik kläder i syntet och låt lufttorka

Det mest förebyggande knepet är förstås att undvika kläder som är tillverkade i material som är extra benägna att bilda statisk elektricitet. Plagg i syntetmaterial (exempelvis polyester, elastan, akryl, polyamid eller nylon) är exempel på sådana.

Om du har många plagg i syntetmaterial kan det finnas en idé att tvätta dessa separat från andra plagg för att minimera att statisk elektricitet bildas i hela tvättlasten.

Men det är inte bara syntetmaterial som bildar mycket statisk elektricitet i plagg. Torktumlaren är förmodligen en ännu större bov i dramat. Har du tid och möjlighet är det bättre att lufttorka dina kläder. Det är dessutom skonsammare för plaggen och miljön.

Källa: Leva & Bo

Annons