Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Matprofilen: Förvara din lök rätt – här är stället du ska undvika

20 aug, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Det är både ekonomiskt och miljövänligt försvarbart att vara lite om sig och kring sig när det handlar om hur vi förvarar våra livsmedel.
Tar man lök som exempel är det dock förvånansvärt många som lägger den på fel ställe...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 supergrönsaker som kan förlänga ditt livBrand logo
5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

Det är så tråkigt när man precis ska till att skära upp en lök, som man ska ha ner i matlagningen, och så upptäcker man att den hunnit bli dålig. Om det händer dig ofta kan det vara så att du förvarar din lök på fel sätt.

Som tur är finns det ett enkelt sätt att undvika detta onödiga matsvinn, i form av dåliga lökar, för framtida matlagningssituationer.

Här är ett enkelt tips för att behålla lökens fräschör – LÄNGE!

Vanliga stället du bör undvika när du förvarar lök

Vare sig det rör sig om gul lök, röd lök, vitlök, schalottenlök, silverlök.. ja, vilken lök du nu föredrar (purjolök är ett undantag), så är det många som gör misstaget att förvara denna mångsidiga grönsak helt fel.

Det finns framför allt ett vanligt ställe som bör undvikas: kylskåpet.

Annons

– Du kan ha dem i kylen, men det kommer att korta ner den här grönsakens livslängd väsentligt, säger den amerikanska matprofilen tillika tv- och podcastprogramledaren Mary Mammoliti, i ett inlägg på TikTok, där hon lägger ut innehåll under användarnamnet @kitchenconfessions.

Lök ska förvaras svalt och mörkt, vilket rimligtvis kan få konsumenter att tänka: ”Jag förvarar den i kylskåpet”. Men det många glömmer är att det också är viktigt för löken att förvaras i torr miljö.

Den fukt som oundvikligen uppstår i kylen bidrar nämligen till att löken lätt angrips av mögel eller börjar skjuta ut skott. Så vill man förlänga den här råvarans livslängd är det viktigt att man ger den ett bra hem i hemmet, innan användning.

Så får du din lök att hålla sig fräsch länge

Så, för den som genast tänkte: ”Men var ska förvara löken då?”, levererar Mary också den perfekta lösningen på förvaringsproblemet. Ett väldigt enkelt förvaringstips – men som hyllas av följarna som testat!

Annons

Löken är förvisso en väldigt tålig grönsak som kan hålla sig fräsch i flera veckor om den förvaras i rumstemperatur. Därför är det vanligt att den förvaras på köksbänken. Men, det höjer matprofilen en varningens finger för!

Det är nämligen viktigt att löken inte står i direkt solljus eller att den står för nära den varma spisen.

Det optimala sättet att förvara löken på, menar hon, är i källaren. Om man har tillgång till en sådan.

Senaste från Allas

Men oavsett var man hittar de svala, mörka och torra förutsättningarna för löken bör de även förvaras på ett av följande sätt: ligga i nätpåsar, ligga i vävda korgar eller flätas och hängas från en krok.

Utöver detta kan man givetvis hålla koll på hur löken mår och sortera bort de enskilda lökar som blivit skadade, mjuka eller börjat mögla. Det förlänger livslängden på löken eftersom de skadade exemplaren (likt andra grönsaker så som exempelvis potatis) avger ett ämne som påskyndar mognadsprocessen av de omringande lökarna.

Annons

Sammanfattningsvis, börja förvara löken på rätt sätt och du kommer att märka att löken håller sig fräsch två upp till tre månader – i stället för veckor!

Annons