Jag åt samma lunch i en månad – så mycket pengar lyckades jag spara
I helgen ska jag gifta mig. Självklart handlar det om kärlek och att fira detta med min stundande man, familj och vänner. Men lite handlar det också om att få vara skitsnygg i en lyxig klänning. Jag hittade den redan för ett år sen och sedan dess har den hängt i garderoben och bara väntat på den stora dagen.
För en månad sedan provade jag den igen och upptäckte till min stora fasa – men föga förvåning – att min kropp inte hängt och väntat i garderoben likt klänningen. Den har levt loppan på vingårdar i Tyskland under semestern, den har grillat, mölat lakrits i tv-soffan och trivts på många, många aw-kvällar. Visst har den motionerat och ätit hälsosamt också, men kanske har det blivit lite för mycket av det goda livet. Klänningen var tight. Tightare än den ska vara.
Jaha.
Samma sak varje dag – nyttigt, gott och värmande
Då var det dags att vara lite nyttig. Men jag gillar god mat. Pasta och ost är livet och det ger jag inte upp för något – inte ens en snygg klänning. Men lunchen … den skulle jag kunna fila på om jag ändå får äta gott på kvällen. Så jag tänkte ut min godaste nyttiga mat och bestämde mig. Jag ska bli Mark Zuckerbergs gråa tishor eller Steve Jobs svarta polo. Samma sak varje dag. Jag ska anamma min inre Karl-Alfred och bli ett med spenatsoppan.
Den är god, den värmer och mättar helt okej, speciellt med ägg till! Framför allt är det en billig rätt. Ett ekologiskt ägg kostar ca 5 kr styck. Lök och två buljongtärningar går bara på några kronor. 15 för grädden och runt 30 kr för spenaten. Jag gjorde en sats i veckan som räckte till fem luncher. Det gick på cirka 75 kronor totalt.
Sparade in 1 700 kronor på bara en månad
Jag började räkna på mina vanliga lunchutgifter. Jag gillar att laga god mat och har nog matlåda tre gånger i veckan, och äter ute eller köper med mig mat de andra två dagarna. Jobbet ligger vid Östermalmstorg så där får man vara glad om man hittar en lunch för under 150 kr. Mina matlådor brukar kosta runt 60-70 kr. Det blir 500 kr per vecka. 2 000 i månaden. Det innebär att jag på en månad har sparat in runt 1 700 kronor!
Dag 4 var det lite tråkigt att värma på min frysta soppa. Dag 8 började jag gilla rutinen. Dag 11 tittar jag lystet på mina kollegors varierande matlådor. Dag 17 sitter vanan och jag förstår inte varför jag någonsin ätit någon annan lunch. Det är varmt och gott och framför allt extremt billigt. Och det är väldigt skönt att slippa tänka på vad man ska äta och att anpassa middagen efter vad som blir gott att värma upp dag två.
Efter 20 luncher och en hel månad kan jag dock konstatera att klänningen sitter precis som innan – men jag har sparat 1 700 kronor. Jag tar 1 000 av dem och köper en ordentlig shapingbody som löser ett snyggt fall på klänningen och går glatt vidare med ett par extra hundralappar på fickan.