När elpriserna rusar – nu börjar Ikea sälja luftvärmepumpar

Delad bild. Till vänster en bild på en luftvärmepump installeras i ett hem med gråmålad vägg och en grupp tavlor undertill. Till höger Ikea-flaggor som vajar i vinden.

Foto: Ikea och Jessica Gow/TT

Samtidigt som svenskarnas elräkningar skjuter i höjden, passar Ikea på att lansera en för företaget helt ny produkt – luftvärmepumpen. Med satsningen hoppas Ikea kunna inspirera sina kunder till att aktivt sänka sina förbrukningskostnader.

Den senaste tidens kraftigt höjda elpriser har orsakat stora hål i många svenskars plånböcker. Förutom att den egna elförbrukningen kostar mer har de höjda priserna lett till andra kännbara ringar på vattnet. Till exempel har priserna i dagligvaruhandeln ökat och bland annat Pågen har varnat för att vi kan förvänta oss dyrare bröd i takt med att elen kostar allt mer.

Se video: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
1:01

Efter reklamen: Se video: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

(1:01)

Slå på ljud

Ikea lanserar värmepumpar i sitt sortiment

Ikea är ett företag som försöker möta sina kunders utmaningar när det gäller elpriserna. I samarbete med företaget Polarpumpen erbjuder Ikea nu nämligen luftvärmepumpar till försäljning. Ett stort steg från inredningsföretagets ursprungliga sortiment kan tyckas.

En gråmålad vägg med en luftvärmepump och en samling tavlor undertill.

Ikea satsar på luftvärmepumpar.

Foto: Ikea

– Ikea är mer än ett heminredningsföretag och vill göra det lättare för fler att leva ett mer hållbart liv hemma på ännu fler sätt. Att börja sälja värmepumpar känns som ett naturligt steg i det arbetet, särskilt i en tid där ökade elpriser är något som många märker av och viljan att minska sin energianvändning är stor, säger Camilla Thunell, säljledare på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Bra för både plånbok och klimat

Det beror visserligen på vilken typ av uppvärmning man har i dag, men en luftvärmepump kan dra ner boendekostnaderna rejält. Enligt företaget Thermia räknar man med att en luftvärmepump brukar betala sig själv under en period på fem till tio år.

Ikea och Marimekko gör gemensam sak

En luftvärmepump kan dessutom minska ens klimatavtryck eftersom den värmer mer effektivt och energisnålt jämfört med direktverkande el eller oljeuppvärmning. Ytterligare en fördel är att en luftvärmepump ger behaglig inomhustemperatur även varma sommaradagar.

En vägg som är grön- och beigemålad. Längs väggen står en rymlig öppen hylla full av växter och förvaring. Till höger syns ett skrivbord med dator och anslagstavlor ovanför. På väggen hänger en luftvärmepump.

Luftvärmepumpen i ett klassiskt Ikea-hem.

Foto: Ikea

Så mycket kostar en luftvärmepump från Ikea

Ikea har gjort sig känt för sina låga priser och luftvärmepumparna utgör inget undantag. I paketpriset ingår bland annat sex års garanti och installation som utförs av tekniker från Polarpumpen. Enligt Ikea själva är erbjudandet lägre än många andra på marknaden och en snabb sökning på internet bekräftar det, men det beror också på vilka tillägg man väljer samt på var i landet man bor.

Hos Ikea går det att hitta en luftvärmepump och få den installerad till en kostnad på under 15 000 kronor, även om flera av varianterna kostar mer.

Ikea chockhöjer sina priser på glass och läsk