Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Nu ger elpriserna dyrare bröd på hyllorna – så stor blir ökningen

02 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till höger, en macka med en ostskiva, till höger, en bagare på Pågens bageri i Stockholm.
Elpriserna ligger på rekordnivåer vilket nu spiller över frukostbordet. Inom kort förväntas priset på bröd att stiga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den senaste tidens höjda elpriser ger ringar på vattnet.

Storbageriet Pågen berättar att kunder ska förvänta sig höjda brödpriser den närmsta tiden. Orsaken är densamma som många av oss konsumenter har märkt.

Allt högre elräkningar.

Därför kompenserar bageriet med att ta ut ett högre pris av företagen som köper bröd av Pågen. Detta kommer leda till höjda priser även för slutkunden – det vill säga du och jag.

– Det känns mindre bra, säger Berith Apelgren, information- och hållbarhetschef på Pågen till Aftonbladet.

Se också: 10 budgettips – så minskar du dina matkostnader

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnaderBrand logo
10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader

Elpriserna har pendlat rejält den senaste tiden och varit uppe på flera kronor per kilowatt-timme vilket är långt över normalt. Orsakerna är flera, men på senare tid har det blåst för lite samtidigt som älvarna i Norrland frusit till. Med andra ord fungerar inte vatten- och vindkraften som önskat.

Annons

Dessutom har det varit sämre skördar under 2021 jämfört med ett vanligt år.

Bageri i Skåne

Till råga på allt har Pågens ett av sina bagerier i Malmö, det vill säga i det elhandelsområde som haft högst elpriser i landet under den senaste tiden.

Men det är inte bara Pågen, Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd, som kommer att höja sina elpriset. Utmaningarna är desamma för alla inom branschen.

Berith Apelgren säger till kvällstidningen att konsumenterna ska räkna med ett par kronor dyrare limpor. Hon tror dock på förståelse eftersom många redan själva har sett att elen har blivit dyr.

– Elpriserna är väldigt greppbara för konsumenten. Många tänker nog till om julstjärnor ska vara tända när det är så dyrt. Det är något alla kan relatera till, säger hon till Aftonbladet.

Prishöjningen spås inte att bli permanent. Om elpriset blir mer normalt igen, lär även bröden bli billigare igen, säger Berith Apelgren.

Väntad utveckling

Vad som sker nu är i linje med vad som rapporterats tidigare. Den 26 oktober skrev Allas.se att flera faktorer kommer att samverka för att ge dyrare pris på livsmedel den närmsta tiden. Framför allt är det lantbrukarnas ökade kostnader för diesel, foder, gödsel som gör att bönderna måste ta ut ett högre pris av grossisterna som i sin tur säljer till livsmedelsföretagen.

Så maxar du ditt sparande – 5 spartips från ekonomen

Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen
Annons