Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ikea och Marimekko gör gemensam sak

01 jun, 2022 
Louise Werner
Ikea
Ikea och Marimekko ger ett försmak på sin nya kollektion BASTUA.
Ta ett rabarberblad, ett finskt bastubad och lite trollsk småländsk skog. Lägg därtill kreativitet och hantverkstradition och vips – så har du kollektionen BASTUA från Ikea i samarbete med finska designföretaget Marimekko.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den första produkten i kollektionen är ett duschdraperi gjort av återanvänd polyester, som kommer att säljas exklusivt på möbelmässan i Milano i början av juni och på H22 city Expo i Helsingborg nu under sommaren.

Kollektionen baseras på den nordiska bastukulturen

Det var under april månad som de två företagen gick ut med att de tillsammans arbetar på en kollektion som baseras på den nordiska bastukulturen och dess uttryck från både landskapet Småland där Ikea som bekant grundades för snart 80 år sedan, och det finska ordet för bastu: ”sauna”.

Se också: 5 saker du vill veta om Marie Olsson NylanderBrand logo
Se också: 5 saker du vill veta om Marie Olsson Nylander

I Finland växer det ofta rabarberbuskar i närheten av bastustugor, och därav att det blev just ett rabarberblad som illustrerar den första produkten i kollektionen.

Annons
rabarberblad
Rabarberblad fyller duschdraperiet från den nya kollektionen hos Ikea.

Den som vill köpa andra produkter ur kollektionen får vänta till mars 2023 då kollektionen lanseras i sin helhet.

– Vi är jättestolta över det här samarbetet, och så glada att kunna lansera BASTUA nu under H22 och på Fuorisalone i Milano, säger Henrik Most, Creative Leader på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

Annons