Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Ny undersökning: Nästan 1 av 3 väljer medvetet att inte källsortera

27 aug, 2020 
Minna Wallén-Widung
Två händer lägger ner glas- och plastflaskor i soporna.
Nästan en av tre svenskar väljer medvetet att inte källsortera vissa sopor, enligt en ny undersökning. Det som oftast slängs på fel ställe är plastförpackningar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Sverige ser vi oss gärna som föregångare inom källsortering och miljötänk. Och visst är vi duktiga på att källsortera – men vi verkar också slarva en hel del. Enligt en ny undersökning, som analys- och undersökningsföretaget Novus genomfört på uppdrag av skönhetsföretaget Dove, väljer nästan en av tre svenskar medvetet att inte slänga vissa förpackningar på rätt ställe.

I undersökningen har 1 132 personer i åldersgruppen 18-79 år intervjuats om sina källsorteringsvanor. Och många slarvar – 63 procent av deltagarna svarade jakande på frågan om de någonsin medvetet väljer att inte källsortera vissa förpackningar. I åldersgruppen 18-29 år svarade hela 73 att de inbland väljer bort källsorteringen.

Se också: 6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket:

6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!Brand logo
6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

Jobbigt att rengöra förpackningarna

De vanligaste orsakerna till att man låter bli att sortera vissa sopor är, enligt undersökningen, att det är jobbigt att separera olika material från varandra, att det är kladdigt och att det är besvärligt att rengöra förpackningarna innan man slänger dem. Allra vanligast är det att man väljer att inte källsortera plastförpackningar, följt av papper och konservburkar.

Annons

Allt fler företag går successivt över till att tillverka sina förpackningar av återvunnet material. Dove, som ägs av det internationella storföretaget Unilever, är ett av alla varumärken som har målsättningen att minska sin plastanvändning. Men det går bara om konsumenterna också gör sin del av jobbet, menar företaget.

– Om plasten återvinns kan den istället bli till nya plastförpackningar och för oss som storproducent av förpackningar är det en avgörande faktor – vi behöver den återvunna plasten för att kunna säkra en cirkulär plastekonomi där vi tar tillvara på resurser som redan finns istället för att producera nytt, säger Ilse Siekkinen, nordisk marknadschef på Unilever i ett pressmeddelande.

Många gör om och gör rätt

Enligt undersökningen är kvinnor något sämre på att källsortera vissa sopor jämfört med män. 69 procent av kvinnorna svarade att de låtit bli att sortera soporna jämfört med 57 procent av männen.

Annons

Men även om många alltså medvetet låter bli att sortera till exempel plastförpackningar, är vi ändå medvetna om att det är fel. I undersökningen uppgav 55 procent att de någon gång ångrat att de slängt fel och plockat upp förpackningen från hushållssoporna igen för att kunna sortera rätt.

– Att källsortering är viktigt har inte undgått någon. Trots detta struntar vi ibland medvetet i att källsortera och på samma gång visar resultaten från vår undersökning att vi ofta ångrar oss och får dåligt samvete. Lyckligtvis är det lätt att göra rätt och varje återvunnen plastförpackning bidrar till en mer hållbar användning av plast i det långa loppet, säger Ilse Siekkinen på Unilever.

Annons