Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Råkade du tappa telefonen i vatten? 7 tips som kan rädda den!

16 feb, 2023 
Malin Perlheden
Det är ett ögonblicks verk – plötsligt ligger telefonen där i diskhon, i toaletten eller kanske i hinken i trädgården. Men lugn, bara lugn, det behöver inte vara kört! Här är sju saker du kan göra för att öka chanserna att din telefon klarar sig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Teknik och vatten går inte ihop, det vet vi, men i dagens samhälle där de flesta bär runt på sina telefoner är det lätt hänt att luren likväl hamnar där. Det är allvarligt, men innan du ger dig ut för att köpa en ny telefon finns det några saker du kan testa.

Se också: Allt du vill veta om blue light – så skyddar du digBrand logo
Se också: Allt du vill veta om blue light – så skyddar du dig

Dessvärre finns det inga garantier för att räddningsförsöken fungerar, men det är värt ett försök. Först och främst är det viktigt att agera snabbt, om telefonen väl har kommit i kontakt med vatten ska du inte vänta med att försöka rädda den.

Annons

Steg 1: Stäng av telefonen!

Att telefonen kommit i kontakt med vatten behöver inte betyda att den automatiskt stängs av. Kontrollera detta och stäng av den bums om den fortfarande är igång. Vattnet kan annars orsaka kortslutning!

Steg 2: Torka noga med en ren trasa

Torka omsorgsfullt telefonen så att varenda liten vattendroppen på skalet försvinner. Försök att med hjälp av trasan suga ut droppar som kan ha hamnat i laddningsuttaget.

Steg 3: Ta ut batteri och SIM-kort

Att ta ut batteriet kan vara lite olika klurigt beroende på vilken sorts telefon som du har, men om möjligt ska du plocka ut det. Plocka också ut det lilla SIM-kortet.

Steg 4: Skaka försiktigt telefonen

Detta är ett sätt att ta bort vatten i hörlursporten, laddningsuttaget och andra portar där vatten kan ha samlats.

Steg 5: Blås med kall luft

Har du en hårtork som kan blåsa luft utan värme? Strålande, i så fall. Blås bort så mycket vatten du kan från telefonen. Har du inte kunnat öppna den, blås i alla hål.

Annons

Steg 6: Testa ”rismetoden”

Huruvida detta är en framgångsmetod eller ej är omdiskuterat, men högst sannolikt kan den inte skada telefonen i alla fall. Det du ska göra är att stoppa din telefon i en påse med torrt ris och låta den stå minst 2-3 dagar, det sägs då att riset suger upp fukten.

Steg 7: Starta telefonen igen

Det enda sättet att kontrollera om din akutbehandling fungerade är att slå på telefonen igen, detta ska du göra när minst 48 timmar har gått sedan olyckan inträffade. Med lite tur fungerar din telefon som den ska igen. Fungerar den fortfarande inte behöver du kontakta ditt försäkringsbolag och höra dig för om vilka alternativ du har – de flesta hemförsäkringar eller allriskförsäkringar täcker även din mobiltelefon.

Annons