Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Råttor eller möss? Så vet du vem du har besök av

02 maj, 2023 
Emilie Josephson Dalhamn
Mus och råtta.
Där det finns människor - där finns råttor. Problem med ovälkomna gnagare i hemmet blir allt mer vanligt. Så här kan du se skillnaden på om det är möss eller råttor du har att göra med.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antalet råttor ökar stadigt, även om det är helt omöjligt att säga exakt hur många råttor det finns i våra storstäder. För det är nämligen där, i befolkningstäta områden som de helst håller till. Uppskattningar från de senaste åren visar på mellan en till tre råttor per invånare.

Se också: Så ser du skillnad på en huggorm och en snokBrand logo
Se också: Så ser du skillnad på en huggorm och en snok

Så upptäcker du gnagarna - och ser skillnad på dem

Råttor och möss är extremt skygga. Därför kan det mycket väl vara så att man har omfattande problem i sitt hem utan att ha sett en endaste liten mus. De är aktiva på nätterna och håller till i avlopp och gångar under ditt hus. Vintertid söker de sig allt närmare oss människor i jakt på födoämnen och värme.

Spåren möss och råttor lämnar efter sig kan vara förvillande lika. När många tror att det är möss som varit framme är det i själva verket råttor. Men det finns ett par tecken som kan avslöja om det är råttor eller möss du har besök av. Det enklaste är spillningen. Möss sprider sin spillning, medan råttor istället samlar sin avföring på speciella platser åtskilt från var de normalt sett rör sig. Råttornas spillning är mer än dubbelt så stor, runt 18 mm kontra mössens 6-8 mm. Mössens spillning ser ungefär ut som svart ris, medan råttans mer liknar svarta oliver.

Annons

Om man inte hittar spillning kan man titta efter andra spår. Råttor och möss lämnar fot- och svansmärken i dammiga, mindre använda områden som källare, vind eller förråd. Genom att rikta starkt ljus från en ficklampa på en låg vinkel bör man tydligt se spåren. För att fastställa om råttorna/mössen är aktiva, kan man strö mjöl eller talk längs en liten sträcka av golvet nära fotspåren och sedan komma tillbaka och titta om det finns färska spår nästa dag. Spåren efter råttorna är betydligt större och distinkta än hos de mindre mössen.

Det krafsande, skrapande ljudet nattetid är ett annat säkert tecken på att du har råttor eller möss i väggar, tak eller golv. Råttor, särskilt svartråttan är en skicklig klättrare som utan problem kan ta sig flera våningar upp i en byggnad.

Sprider sjukdomar

Förutom att råttor är kända för att sprida sjukdomar och parasiter som loppor, löss och fästingar kan de skada egendomar genom att gnaga på ledningar och kablar och förorena livsmedel och djurfoder.

Det väcker inte minst en strak obehagskänsla hos de allra flesta av oss, vid blotta tanken på att dela hus med ett gäng gnagare.

Om du har konstaterat eller misstänker gnagare i ditt hem: kontakta ett saneringsföretag. De flesta försäkringsbolag har avtal så hör efter vad som gäller hos just din hemförsäkring.

Källa: Stockholms stad, Stick.se, Rentokil

Annons