Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så blir du av med mjölbaggar – 5 enkla knep

20 mar, 2023 
Amanda Lundin
Mjöl mjölbaggar
Många av oss har någon gång stött på dem – kanske i mjölpåsen, havregrynet eller müslin. Mjölbaggen är ett skadedjur som förstör torra livsmedel. Men var kommer de ifrån och hur blir man av med dem? Vi reder ut allt du behöver veta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du själv inte har haft mjölbaggar på besök hemma i ditt skafferi så har du nog hört talas om dem. De är ett vanligt förekommande i svenska hushåll, men också världen över.

Och trodde du att det skulle räcka med en bagge så hade du fel. Det finns nämligen fyra typer av mjölbaggar som är vanliga i svenska hem.

4 tips på hur du slipper ohyra i garderobenBrand logo
4 tips på hur du slipper ohyra i garderoben



Den svartbruna mjölbaggen kommer ursprungligen från varmare breddgrader och klarar sig inte utomhus. Den sprids via handel och finns i alla led av spannmålshanteringen – från spannmålsmagasin, till mjölpåsen och in i våra hem.

Den stora mjölbaggen är en inhemsk bagge som lever i vår natur året runt. Den finns oftare i våra hem under de varmare delarna av året, men är sällan ett problem.

Annons


Den kastanjebruna mjölbaggen och rismjölbaggen finns båda runt om i världen och trivs i framför allt varmare temperaturer. Trots detta är de vanliga att ha hemma.

Hur ser mjölbaggen ut?

Skadedjuren tillhör gruppen ”svartbaggar”. Namnet kännetecknar också dess utseende – helt svarta eller kastanjefärgade. De fyra olika mjölbaggarna som vi tidigare nämnt kan skilja sig åt i utseendet.

En fullvuxen svartbrun mjölbagge är ungefär fem millimeter stor och trots sitt namn ”svartbrun” är den snarare mörkbrun till färgen.

Den stora mjölbaggen är precis som namnet låter en större variant. En fullvuxen bagge kan vara mellan 10 och 18 millimeter lång. Färgen ändras med åren – när den kläcks är den ljusbrun och som fullvuxen är den svart- eller mörkt rödbrun.

Den kastanjebruna mjölbaggen är ytterst liten, endast tre till fyra millimeter lång, och till färgen är den rödbrun. Denna bagge och rismjölbagge är väldigt lika varandra.

Annons

Så vet du om du har fått mjölbaggar

Känner du en stark lukt som liknar fotogen? Då är det bra att gå in i- eller öppna skafferiet och göra en ordentlig inspektion. Risken är att mjölbaggar har angripit dina varor och avsöndrat ett sekret. Utseendet på torrvarorna kan i dessa fall även vara lite missfärgade.

Öppna gärna omslutningen av dina livsmedel och titta noggrant. Om du ser små gula larver eller baggar är det ett tydligt tecken på att du har drabbats av mjölbaggar.

Så får du bort mjölbaggarna

Dags att börja städa ordentligt! Om du har mjölbaggar som ligger och gottar sig i dina torrvaror är det flera saker du behöver göra för att få bukt på dem.

1.

Töm hela skafferiet, inklusive lådor och skåp, på livsmedel och undersök dem noggrant.

2.

Rengör det tömda utrymmet, och alla utrymmen i anslutning till ditt skafferi, ordentligt. Använd gärna en dammsugare – och dammsug noggrant. Inga ägg får finnas kvar.

Annons

3.

Innan du ställer tillbaka dina varor på sin plats, kolla en extra gång att de inte blivit angripna.

4.

De varor som har angripits av mjölbaggar ska kastas. Men innan du gör det bör du lägga dem i en försluten förpackning så att baggarna inte sprider sig, för att sedan frysa varorna i en vecka eller värma dem i drygt 55 grader i mer än en timme. När du har städat alla utrymmen i anslutning till skafferiet ska du slänga damsugarpåsen. För att vara extra säker på att baggarna dör bör du även försluta och frysa dessa.

Källa. Anticimex, stick.se

5 saker du kanske inte visste om lössBrand logo
5 saker du kanske inte visste om löss
Annons