Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

5 tecken på att din krukväxt har blivit övervattnad – så räddar du den!

21 feb, 2023
Övervattnad krukväxt.
Det är lätt hänt att övervattna sina krukväxter – men går de att rädda?
Vi är nog inte ensamma om att ha råkat övervattna en krukväxt i våra dagar. Men går den att rädda eller är den bortom räddning? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av oss har garanterat varit lite för generös med vattenkanna, både en och två gånger, i hopp om att det ska en trevlig miljö för växten. Det är svårt att veta hur mycket eller lite vatten en växt behöver innan du lära känna den ordentligt.

Se också: Veckans bästa tips - vattna med trattBrand logo
Se också: Veckans bästa tips - vattna med tratt

Men om skadan redan är skedd och den stackars växten har blivit övervattnad? Går den att rädda? Ja, i vissa fall, förklarar Plantbyrån! Växterna brukar dessutom vara bra på att vara ganska tydliga med när de har fått för mycket vatten, så att du kan ingripa i tid.

5 tecken på att din växt har fått för mycket vatten

  • Jorden är fuktig sen den senaste vattningen.
  • Bladen går mot det gul/bruna hållet.
  • Stjälkarna är kladdiga.
  • Bladen är prickiga och har bruna kanter.
  • Jorden är möglig.

Då går en övervattnad krukväxt att rädda

Det beror helt på hur länge växten har stått med rötterna i blöt, ifall den går att rädda eller inte. Men det första du måste göra oavsett – sluta direkt med att vattna och låt jorden stå och torka ända ner i botten.

Om du misstänker att växten har blivit ordentligt övervattnad så kan du ta ut växten ur krukan och linda in jorden i tidningspapper, som i sin tur suger upp vattnet snabbare. När växten har blivit torr igen, så kan du plantera den i krukan igen och vattna sparsamt.

Du kan med fördel tillsätta lite dränerande substrat i jorden, som hjälper vattnet att rinna ut snabbare. Har växten blad som har börjat gulna så går dessa inte att rädda, utan måste plockas bort.

Om växten har gått att rädda så brukar den piggna till efter någon vecka.

Vissen krukväxt.
Har din krukväxt fått gula blad så måste de dessvärre tas bort.

Då är krukväxten utom räddning

Om växten har fått så mycket vattnet att rötterna har börjat ruttna så är den dessvärre utom räddning. I stället för fasta och spänstiga rötter så är de mjuka och soggiga och faller isär när du drar lite i dem.

Annons

Om det är en vanlig bladväxt så kan du trösta dig lite genom att ta ett par sticklingar högt upp på växten. Då får den i alla fall växa vidare, även om det blir på ett litet annat sätt. Men när en kaktus eller suckulent blivit mjuka så är de tyvärr helt bortom räddning.

Så undviker du övervattning igen

Lät växten själv visa om det är dags att vattna eller inte, förklarar Lala.Plants. Vilket du snabbt och enkelt gör genom att känna ifall växten är blöt eller torr. Du kan då sticka ner ett finger i jorden, på så sätt känner du ifall den bara är blöt på ytan eller om hela jorden är fuktig. Är den torr? Ja, då är det dags att vattna.

Det kan även vara värt att kolla upp hur just din växt trivs, för i vissa fall så vill växten faktiskt stå i fuktig jord medan andra vill hinna torka upp helt mellan vattningarna.

Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Plantera klematis – så gör du!
Annons