Så lyckas du med palettblad – i trädgården och inomhus

Palettblad

Naina Helén Jåma / TT Robert Henriksson/ TT

De har intensiva färger och passar både inne och ute. Palettblad är dessutom lättskötta och passar lika bra i fönsterkarmen som i uterummet.

Malin Hidesäter är projektledare på Blomsterfrämjandet, en branschorganisation som sprider information om svenskproducerade blommor. Vi pratar om palettblad, 2019 utsedd till årets sommarblomma.

– Det är en trendig växt. Det finns så många utseenden på den, säger Malin.

Se videon: Så tar du hand om dina palettblad
1:02

Efter reklamen: Se videon: Så tar du hand om dina palettblad

(1:02)

Slå på ljud

Ja, ett slags krukväxternas kameleont kan den kallas. De äggrunda och lena bladen kan vara korsvist färgade i vitt, lila, grönt eller rött – för att nämna några kulörer. Bladverkens mörka, ljusa och fantasifulla skiftningar får hemmaodlare att le saligt.

– Ju ljusare den står, desto starkare och intensivare färger får den, men du får inte ställa den i ett stekhett solfönster för då kan du bränna bladen. Dessutom bör du knoppa av blommorna, annars tappar bladen sin färg. Palettblad trivs i porös blomjord. Och så är den lättskött – ja, det skiftar så klart från person till person.

Att den dessutom växer snabbt har gjort den ytterligare populär. För några år sedan var det en ordentlig hajp kring växten, minns Malin.

Sticklingtjuven: Varje växt har sitt speciella sätt

Palettblad fyllde instagram och inredningsbloggar

Många inrednings- och trädgårdsprofiler visade i sociala medier upp sina bon med palettblad i fönsterkarmarna. Instagram fylldes till bredden av bilder med växten som chict inredningsattribut och blickfångande färgklick.

– Jag fick en fin stickling av en kompis. Hon hade planterat den i en plastkruka, säger Malin Hidesäter. Hon tänkte att den skulle passa ihop med clivian som har hängt med länge och blommar två gånger om året.

– Det är halleluja-moment när den gör det. Hennes palettblad skulle komplettera doftrankorna som klär in flera av husets fönster. Och den skulle trivas under samma tak som den gamla hibiskusen.

– Jag var så lycklig över min palettblad. Men – det fungerade inte. Växten tappade sina blad, ruttnade och dog.

Vattnade för mycket – ett vanligt misstag

Malin hade gjort de misstag hon alla dagar i veckan vet att hon inte ska göra: Det hade varit för varmt i rummet, jorden hade blivit torr och hon hade vattnat för mycket. Men så är det. Alla odlare måste misslyckas, bryta ihop och gå vidare. För en del handlar det om tomater, för andra om kål.

Så knyter du en ampel till din kruka

Se klippet här!

Däremot inte sagt att Malin inte har stenkoll på palettblad, i teorin. Hon berättar bland annat att man kan skapa en stam med palettblad genom att skära av de understa grenarna.

– Då ska palettbladen ha vuxit och ha lite stomme i sig. Det är väldigt fint. Det är som ett smycke i rummet. Nästan som ett bonsaiträd. Ett par decimeter hög eller lite till brukar palettblad bli. Man kan påverka utseendet i ganska hög grad, påpekar Malin.

Palettblad - en växt med historia

1763. Arten benämns av Carl Linné som Ocimum scutellarioides, där man kan tolka Ocimum som "söt" och scutellarioides som att det "liknar släktet Scutellaria", vars namn härstammar från scutellaen på latin som betyder liten skål eller skål.

1851. Prydnadsväxten palettblad kommer med ett holländskt handelsfartyg från Java till Europa.

1877. 150 nya sorters palettblad introduceras runt om i Europa.
Källa: Ne.se, Researchgate.net, Wikipedia

Beskär palettbladet för att få mer fyllighet

Vill du att den ska bredda sig och bli mer fyllig ska du beskära den. Om du låter den "springa iväg" blir den mer ranglig.

Till sommaren kommer det att bli mer vanligt med palettblad i svenska trädgårdar, menar Malin.

Plantera palettbladet som sommarblomma

Tänk efter vilka färger och färgskalor du vill få fram i ditt uterum.

– Sätter du ett palettblad som har starka mönster vill du kanske inte blanda den med för mycket annat – det kan bli rörigt. Ett skötselråd är att låta den stå under tak på altanen eller balkongen, för om det regnar mycket kan den dränkas.

Själv planterar Malin helst i krukor. Hon skapar grupper med terrakottakrukor, där både lökväxter och sommarblommor kan må gott.

Trendiga krukväxter med mönstrade blad – så ska du placera dem i hemmet

Hon konstaterar att nu är en kreativ tid. Man planterar fröer, planerar och tänker på den kommande säsongen. På många håll i landet arrangeras fröbytardagar och man byter sticklingar med varandra.

– Det skapar en gemenskap, säger Malin. Tänk på att ta sticklingar först när din palettblad har vuxit till sig, påpekar Malin. Sedan kan du dela från tidig vår till sen höst.

Sätta sticklingen i vatten eller direkt i jord?

Perfekta vaser för att vattenrota och jordrota sticklingar

– En del sätter ned sticklingen direkt i jord, andra i vatten. Det är individuellt vad man tycker är bäst.

Bra att veta om palettblad

  • Kallas även nässelblomma, praktnässla och rumsnässla.
  • Se till att den får ljus. Vattna den måttligt. Men den ska inte bli kruttorr. Då blir den väldigt säckig.
  • Ge den krukväxtnäring i vattnet mellan vår och höst.
  • Om du planterar i terrakottakrukor utan innerkruka kan palettblad – och alla andra växter – torka ut.
  • De palettblad som köps tidigt på säsongen kan växa till sig rejält under den inledande perioden. Omplantera eller utplantera växten för att den ska fortsätta må bra.
  • Håll utkik efter blommorna – de behöver knoppas av direkt, för att bladen ska hålla sin färg.
  • På sensommaren kan du klippa av topparna, sätta dem i såjord och låta dem övervintra i en ljus och sval miljö. Det går att odla palettblad som fleråriga, men finast blir de när de får växa upp från exempelvis sticklingar eller vinterförvarande knoppar.
  • Källa: Malin Hidesäter, Blomsterfrämjandet, Impecta

Maskkompost inomhus

Själv är Malin nyligen med maskkompost inomhus. 400 slingrande varelser huserar i den. Strax före vårt samtal matade hon maskarna med en näve löv och salladsblad. Jorden som kommer att produceras hoppas hon mycket på. Och det är helt säkert att en särskild växt ska frodas i den.

– Palettblad! Jag ger inte upp. Jag ska lära mig något av det här, säger hon.