Rengöra disktrasan – här är våra fem bästa tips

En kvinna torkar av diskbänken med en disktrasa.

Foto: Shutterstock/TT

Disktrasan är en av de värsta bakteriehärdarna i köket och kan riskera att börja lukta riktigt illa. Men du behöver inte kasta disktrasan då den börjar bli ofräsch – istället kan du rengöra och återanvända den. Här är våra bästa tips på hur du enkelt får disktrasan att bli nästan som ny igen!

Det finns mängder av snuskfällor i köket som vi kanske inte alltid tänker på. Både köksgolvet, kranen och vasken blir lätt smutsiga och här kan riktiga bakteriehärdar uppstå. Men också i disktrasan frodas bakterierna. Och det är inte så konstigt när man tänker efter – vi använder den ju till att få undan både matrester och annat som inte är särskilt hygieniskt.

Varför luktar disktrasan illa?

Bakterier som får ligga kvar och gro i disktrasan börjar till sist släppa ifrån sig en inte helt trevlig odör. Många av oss tar det som ett tecken på att det är dags att byta disktrasa och kastar helt sonika bort den gamla. Men det är inte särskilt bra vare sig för miljön eller för plånboken. Istället finns det flera sätt du enkelt och snabbt kan rengöra din disktrasa på.

Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

0:58

Efter reklamen: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

(0:58)

5 tips för en renare disktrasa:

1. Skölj alltid i kallt vatten

Att skölja disktrasan i varmt vatten efter användning känns naturligt eftersom vi tänker oss att varmt vatten har en bättre förmåga att ta bort smuts. Men det stämmer faktiskt inte! När det gäller bakterier trivs de nämligen bäst i en varm miljö, där de kan gro och ha det gott. Sköljer man däremot i kallt vatten har bakterierna inte lika goda förutsättningar. Då börjar disktrasan inte heller lukta illa. Så skölj hädanefter alltid trasan i kallt vatten för att förlänga dess livslängd. Se också till att krama ur den ordentligt efteråt så att den torkar snabbare – det minskar risken för bakteriehärdar.

2. Tvätta disktrasan i tvättmaskinen

Det går alldeles utmärkt att slänga in disktrasan i tvättmaskinen när den börjar se lite dassig ut. Kör ett program på minst 60 grader så dör bakterierna och du kan lugnt återanvända den.

7 oväntade platser i hemmet som är riktigt snuskiga

3. Koka disktrasan

Ett annat sätt att bli kvitt bakterierna i disktrasan är att ge den ett riktigt varmt bad. Koka upp vatten tillsammans med lite tvättmedel, diskmedel, såpa eller varför inte bikarbonat. Sätt försiktigt ner disktrasan och låt koka i några minuter. Skölj sedan ur den i kallt vatten. Vips, så är alla bakterier ett minne blott!

4. Använd papper istället

Att undvika bakterier i disktrasan helt och hållet är nog omöjligt. Men det finns vissa saker du med fördel kan använda papper till istället. Köttsaft är en sådan grej som alltid ska torkas bort med hushållspapper från skärbrädor och andra ställen där du har hanterat rått kött.

5. Häng inte disktrasan över kranen

Många av oss hänger gärna upp disktrasan på kranen ovanför diskhon efter användning. Men det är inte helt optimalt – när vi spolar varmvatten i kranen gynnar det nämligen bakterietillväxten i trasan. Häng hellre disktrasan på ett luftigt ställe där den kan få torka fritt. Det finns också speciella förvaringsbehållare för trasor och diskborstar att köpa. Dessa är ofta både hygieniska och praktiska.

En gul disktrasa hänger över kranen i ett kök.

Undvik att hänga disktrasan över kranen – det främjar bakterietillväxten.

Foto: Rainer Fuhrmann/TT

Kan man tvätta disktrasan i mikron och diskmaskinen?

Det finns också andra tips som går ut på att köra disktrasan i mikrovågsugnen och i diskmaskinen för att få den ren, men här går städexperternas åsikter isär kring om det verkligen fungerar. Vissa menar att temperaturen inte blir tillräckligt hög och att bakterierna därför inte dör. De tre tipsen här ovan är därför att föredra för att så långt som möjligt minska tillväxten av bakterier och dålig lukt i disktrasan.

Så städar du hela hemmet skonsamt och utan kemikalier

Vilken disktrasa är bäst?

Det finns en uppsjö av trasor som går utmärkt att använda i köket. Men vilken sort är egentligen bäst? Det beror lite på vilka egenskaper du är ute efter. Bra att tänka på är att en tjock disktrasa behåller fukten längre och är därför en bättre grogrund för bakterier jämfört med en tunnare variant. Det finns tunn disktrasa på rulle som har bra uppsugningsförmåga och torkar snabbt, men den kan å andra sidan vara sämre för miljön med tanke på materialet.

En hand iklädd gummihandske torkar av ett bord med en disktrasa.

Det finns en mängd disktrasor i olika material. Testa dig fram till den du tycker att fungerar bäst.

Foto: Shutterstock/TT

Vissa föredrar att använda en mikrofiberduk istället för en traditionell disktrasa. Fördelen med en mikrofiberduk är att den går att tvätta och återanvända under lång tid, och att den har en bra uppsugningsförmåga av både vatten och smuts. Nackdelen är att den tar lite längre tid på sig att torka efteråt.

Testa dig fram till vad som passar just dig och dina behov i köket bäst!

8 saker du aldrig ska köra i diskmaskinen

Är disktrasan brännbar?

Visste du att vissa disktrasor faktiskt kan slängas i komposten när den väl är så sliten att den inte längre går att använda? Jo det är faktiskt sant. Disktrasorna från Wettex är tillverkade av cellulosa och bomull vilket gör dem biologiskt nedbrytbara. Det är värt att tänka på nästa gång du är på väg att kasta disktrasan i soporna! Tänk bara på att alltid kontrollera vad just din disktrasa är tillverkad av innan den får åka ner i komposten.

Köp en miljömärkt disktrasa

Rengör kökets alla hårda ytor utan kemikalier och har mycket hög uppsugningsförmåga. Läs mer och köp den här (reklamlänk från Allas shop)

Smarta diskhandskar

Gör jobbet mer effektivt med hjälp av dessa handskar, oavsett vad du ska göra – städa, diska eller att skölja frukt eller grönsaker. Handskarna är i silikon och insidorna är fulla av små piggar som gör det effektivare att rengöra runt kanter och vrår där borstar eller svampar har svårt att komma åt. Läs mer och köp dem här (reklamlänk från Allas shop)

Relaterade artiklar

10 städmisstag som du ska sluta med – nu

Därför ska du inte skölja av tallrikarna innan du diskar