Rengöra ugnstaket: Så här gör du för bästa resultat

En kvinna rengör en ugn utrustad med gummihandskar och trasa.

Foto: Shutterstock/TT

Ugnsrengöring är inte det roligaste man kan ägna sig åt, men är ändå nödvändigt att ta itu med då och då. Det finns mängder av tips på hur man enkelt och miljövänligt rengör sin ugn, men ugnstaket där de känsliga värmeelementen sitter glöms ofta bort. Här har vi samlat tips som hjälper dig att få en skinande ren ugn – även i taket!

Ugnstillverkarna rekommenderar oss ofta att rengöra och torka av ugnen efter varje användning. Men handen på hjärtat – vem har tid och ork att göra det så ofta? Snarare brukar väl ugnsrengöringen hamna ganska långt ner på prioriteringslistan när det kommer till hushållsarbete.

Se också: Så rengör du ugnsgallret – medan du sover

Ändå är det viktigt att försöka hinna med att rengöra ugnen på någorlunda regelbunden basis. Matrester som blir kvar och bränner fast i ugnen riskerar att börja lukta så fort du använder ugnen, och ju längre de får vara kvar desto svårare är de att få bort sen. Se därför över ugnen regelbundet och tänk på att ju oftare du torkar av den, desto snabbare och enklare blir proceduren.

Rengör ugnen med bikarbonat

Så farliga är dina hushållsprodukter – egentligen!

Det finns mängder av tips på hur man rengör en ugn på bästa sätt. Att använda starka och kemikalietunga rengöringsmedel känns inte optimalt för vare sig den egna hälsan eller miljön. Att göra eget rengöringsmedel med naturliga ingredienser som redan finns hemma i skafferiet har därför blivit allt mer populärt de senaste åren, och ett av de mest beprövade sätten är att blanda en pasta av bakpulver och vatten. Du slipper kemikalier och starka ångor och resultatet blir minst lika bra som om du använder köpt rengöringsmedel.

Hur går man då tillväga för att få ugnen skinande rent överallt? Att rengöra väggar, golv och ugnsgaller är ingen större konst – men hur ska man göra med ugnstaket? I de flesta ugnar sitter värmeelementet i taket och det kan vara känsligt för rengöringsmedel. Här är därför några tips på vägen som kan vara bra att tänka på när du ska rengöra taket i din ugn!

Rengör ugnstaket – här är tipsen

För det första – rengör aldrig ugnen när den är påslagen. Om ugnen är igång riskerar du att bränna dig, speciellt när du ska hantera värmeelementet. Se därför till att stänga av ugnen innan du ger dig i kast med att städa ur den.

Kontrollera också vad som står i bruksanvisningen om värmeelementet i just din ugn – i många modeller går det att ta loss det innan du applicerar rengörningsmedlet eller -pastan. Värmeelementet är nämligen känsligt och ska därför inte utsättas för rengöring på samma sätt som resten av ugnen. Torka bara av det lätt med en mjuk trasa. Eventuellt behöver du ta bort ugnsstegarna på sidorna av ugnen innan du kan ta ut värmeelementet.

Bikarbonat och ättika för att rengöra ugnen

Bli av med dålig lukt i frysen – här är enkla lösningen

När du har fått loss värmeelementen kan du applicera bikarbonatpastan eller rengöringsmedlet i ugnstaket precis som på väggarna och golvet i ugnen. Försök att täcka alla ytor för bästa resultat. Låt bikabonatpastan verka i tolv timmar, gärna över natten. Torka sedan av med en fuktig trasa. Var noga med att inte använda material som kan repa ytorna inne i ugnen, som exempelvis stålull.

Om inte alla gamla matrester följer med när du torkar bort bikarbonatpastan, kan du testa att blanda ättika med vatten i en sprejflaska. Spreja sedan insidan av ugnen med blandningen. När ättikan möter bikarbonatresterna kommer det att skumma och fräsa lite, vilket är helt i sin ordning. Torka sedan ur ugnen igen. För att få ugnen torr kan du sätta igång den på låg temperatur i 20 minuter.

När ditt ugnstak nu är rent och fläckfritt, är det dags att sätta tillbaka värmeelementet igen. Klart!

Källor: Leva & Bo, Hem & Hyra, Bosch, Electrolux

Rengöra ugnen lättare: 6 knep för att städa mindre