Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

8 saker i ditt hem som städexperten skulle rensa bort direkt

15 aug, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Vill du rensa i hemmet, men vet inte var du ska börja?
Städ- och rensingsexperten Jamie Novak delar nu med sig av sina bästa tips!
Här är åtta saker som hon skulle rensa bort direkt ur sitt hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 15 saker att rensa ut ur garderobenBrand logo
Se också: 15 saker att rensa ut ur garderoben

Jamie Novak är en välkänd expert på städning och rensning, som hjälpt många att få bättre ordning i sina hem. Vill du också få fint hemma, och känna att du inte har onödiga saker som bara skräpar och tar plats?

Här är åtta sakers om städprofilen direkt skulle rensa bort – men tänk på att återvinna det du kan, snarare än att bara slänga allt i papperskorgen!

Köksattiraljer av dålig kvalitet

Kökslådorna är ofta fulla av föremål vi inte riktigt använder. Den där korkskruvsöppnaren som bara tar sönder korkarna, spatlarna som är sneda och slevarna som är trasiga – det är dags att säga hej då till dem alla. Rensa kökslådorna och behåll bara det du använder och som fungerar.

Annons

Pennor som inte funkar

Om det inte går att skriva med, varför behåller du det? Professionella rensare gör sig av med alla pennor som inte går att använda – färgpennor som torkat, bläckpennor utan bläck och trasiga blyertspennor.

Saker som gått ut

Här är det inte nödvändigtvis bara mat som gäller. Visst ska du kolla kylen och skafferiet – hur gamla är kryddorna egentligen? – men kolla också bäst före-datum på vitaminer, mediciner och kosttillskott. Det som gått ut kan du lämna in på apoteket eller på återvinningscentralen.

Organisationsföremål

Att använda sig av lådor och korgar kan vara ett ypperligt sätt att organisera i hemmet – men om de inte fyller någon funktion kan de få motsatt effekt, och bara stå och ta upp onödigt utrymme. Skänk bort eller sälj dem till någon som får mer nytta av dem!

Daterad teknologi

En VHS-spelare eller boom box är det få som har användning av i dag. Om du har gammal teknik som bara står hemma och tar plats (tekniken tenderade ju också att vara desto mer skrymmande förr) är det kanske dags att säga farväl, och antingen återvinna eller sälja till en entusiast.

Gratisgrejer

Gratis är gott, men om du inte behöver sakerna du får gratis, hur bra är de då? Undvik att ta emot saker du inte har någon användning av när du är på konferens eller mässa. Ett städproffs rensar direkt bort de typiska gratissakerna – en extra kalender, onödiga pennor eller vattenflaskor med stora loggor.

Extradelar till saker du slängt

Har du kvar instruktionsboken till din förra diskmaskin, eller knapparna till en skjorta du har skänkt bort redan? Då är det dags att ta farväl av de sakerna också.

Hobbymaterial du inte använder

Simning, scrapbooking, korpfotboll eller knyppling – har du testat olika hobbys under en period, men sedan lagt dem bakom dig? Då är det dags att hobbymaterialet får ett nytt hem, och kommer till användning hos någon annan.

Annons