Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så blir du av med lukten efter kattkiss

22 maj, 2016 
Malin Perlheden
Ibland gör våra fyrfota vänner inte riktigt som vi vill och få lukter är så otrevliga som kattkiss. Vi lär dig hur du blir av med lukten – oavsett om olyckan varit framme på ett golv eller på din favorittröja.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Se också: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

Få bort kattkiss från golv och hårda ytor

Torka upp så mycket som möjligt med en gammal trasa som du ändå tänkt slänga, eller en bit hushållspapper. Skura därefter rent med ett allrengöringsmedel, gärna med citrusdoft.

Om du inte får bort all lukt på det här sättet kan du testa att skrubba ytan ännu en gång, den här gången med en egen blandning av en tredjedel ättika och två tredjedelar vatten. När du har skurat klart kan du strö bakpulver på ytan och lämna över natten. Dammsug upp bakpulvret dagen efter och njut av en fläck- och doftfri yta.

Annons

Få bort kattkiss från mattor och kläder

Torka upp så mycket som möjligt med en gammal trasa som du ändå hade tänkt att slänga, eller en bit hushållspapper. Om textilen går att tvätta i maskin kan du hälla en halv deciliter ättika på tyget och köra i tvättmaskinen enligt instruktionerna på tvättlappen i plagget. Använd ett väldoftande sköljmedel.

Om textilen går att tvätta i maskin kan du blanda 2 dl ättikssprit med 10 liter vatten och låta kläderna dra i vätskan cirka 15-20 minuter. Tänk på att hålla koll på tiden, textilen kan ta skada om de ligger för länge. Tvätta därefter textilen precis som vanligt i maskin.

Är textilen däremot en matta, madrass, kudde eller något annat som inte går att köra i tvättmaskinen behövs en annan taktik. Börja med att spreja en blandning av en tredjedel ättika och två tredjedelar vatten på fläcken. Låt blandningen torka in några minuter och upprepa därefter processen ett par-tre gånger till.

Kattkisslukten är nu borta och den doft av ättika som har ersatt den försvinner efter ett tag. Bonus: Så länge doften av ättika finns kvar kommer katten inte vara intresserad av att kissa på platsen igen.

Extra tips! Så slipper du kattkisslukten runt lådan

Blanda lite bakpulver i sanden i kattens låda, det neutraliserar kisslukt. Bakpulver är helt ofarligt för din katt.

Källa: Cleanipedia

Annons