Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så gör du eget diskmedel

20 aug, 2021 
Therese Persson
Kvinna köper diskmedel, grön miljö
Diskmedel är ett effektivt rengöringsmedel både för handdisk och maskindisk. Men ju längre ner man dyker i kemin så klassas flera ingredienser som direkt miljöfarliga. Här är ingredienserna för att blanda ditt eget diskmedel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Diskmedelflaskorna går varma hemma i våra kök. Men hur påverkar egentligen produkten miljön? Finns det något alternativt medel eller kan vi till och med blanda det själva? Svaret är ja. Här kommer lite tips samt ett recept på hur du blandar ditt eget diskmedel.

Vilka ämnen finns i diskmedel?

Många rengöringsprodukter vi använder innehåller starka kemikalier som syftar till att eliminera bort smuts och bakterier. Produkterna innehåller ämnen som bland annat kallas tensider eller ytaktiva ämnen. Deras jobb är att minska ytspänningen mellan vatten och fett, så att de kan blandas. Det gör att vattnet kan ta tag i fettet och tvätta bort det.

Över lag kan man se ännu fler kemikalier i olika rengöringsprodukter. De används exempelvis för att ge produkterna en doft eller färg, samt längre hållbarhet.

Se också: DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ugnsluckan

DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckanBrand logo
DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckan

Så påverkar diskmedel miljön

Som med mycket annat är det lätt att glömma bort att vi spolar diskmedlet direkt ut i avloppen och vidare ut i naturen. Det har bland annat visat sig att just handdiskmedel kan vara skadligt för vattenlevande organismer. Det är miljöfarliga ämnen, bland annat tensider som bidrar till den stora skadan.

Annons

Det finns mängder av anledningar till att ersätta de välkända diskmedelprodukterna med miljövänligare alternativ. I takt med efterfrågan på gröna produkter ökar även utbudet, och det är vi glada för.

Tips när du köper diskmedel

  • Slå ett extra öga på innehållsförteckningen
  • Undvik att köpa produkten i platsförpackning
  • Välj en doftfri produkt

Men för ett ytterligare alternativ så kan vi även blanda vårt eget diskmedel. Det kräver bara några fåtal ingredienser och går snabbt att blanda ihop. Vi har knåpat ihop ett recept. Testa och se hur det funkar för dig och dina köksrutiner.

Recept: Hemmagjort diskmedel

Du behöver

1 dl flytande olivtvål

2 dl flytande vatten

Ca 15-20 droppar citronolja (finns exempelvis att köpa i hälsokostbutiker)

Vill du ha någon specifik doft, tillsätt valfri eterisk olja.

Gör så här

1. Häll alla ingredienser förutom vattnet i en flaskan.

2. Häll sedan i vattnet, och skaka om så att alla ingredienser blandas.

Källa: ECHA European Chemicals Agency, Ekoappen

Annons