Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så gör du rent dina vita sneakers – 4 enkla knep

02 aug, 2023 
Det är sommar och vi använder våra vita sneakers och gympaskor till finklänningen, stadspromenaden och till och med till stranden. Och det syns, de blir snabbt gråa och ledsna.
Men var inte för snabb med att gömma undan dem i garderoben eller slänga dem – det finns knep som gör dem som nya igen! Vi visar hur!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vår- och sommarskorna nummer ett måste väl ändå vara sneakers, helst ljusa sådana. Visst är de sportiga och klassiska gympadojorna snygga första tiden, men snart blir de grådassiga och ledsna av damm och smuts. Men du behöver varken kasta eller gömma undan dem! Testa dessa finurliga tvättknep istället!

Se också: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardagsBrand logo
Se också: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardags

Bikarbonat

Vad kan man inte använda bikarbonat till egentligen? Självklart passar det också för att få rent skorna!

Börja med att dra bort skosnörena från dojan. Blanda sedan bikarbonat, en liten skvätt vatten och en skvätt diskmedel till en krämig pasta. Skrubba skorna med en gammal tandborste eller liknande – låt sedan skon stå ett par timmar. Torka av skon med en fuktig trasa – vips så blänker de igen!

Annons

Olja och tvål

Detta knep är riktigt fiffigt eftersom det både oljar in skon och rengör den! Du behöver matolja, vatten och en fast tvål.
Riv en bit av tvålen till små ”tvålflingor”, blanda med en skvätt olja och en skvätt vatten. Skrubba sedan dojorna med en tandborste. Låt skorna stå en stund innan du torkar av dem med en fuktig trasa.

Tandkräm

Det låter kanske tokigt men det fungerar faktiskt! Så här gör du! Blöt en tandborste och stryk på tandkräm på borsten – OBS använd endast VIT tandkräm. Gnugga gympaskon med tandborsten och låt tandkrämen sitta en stund på skon. Torka sedan av skon med en torr trasa eller handduk.

Skosnören

Skosnören kan du tvätta i tvättmaskin, men vi rekommenderar att du lägger snörena i en tvättpåse isåfall. Annars bör du tvätta dem för hand.

Lägg snörena i en balja med varmt vatten och diskmedel eller tvättmedel. Du kan också lägga snörena i en skål med vatten, ha i bikarbonat och en skvätt ättika. Skölj sedan snörena.

Annons