Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så får du din dammsugare att hålla länge – 5 saker att tänka på

21 feb, 2022 
Heidi Ljungdahl
En dam som dammsugar
Var rädd om din dammsugare så håller den länge.
Vi ger dig tips på hur du sköter om din dammsugare. En bra dammsugare kan kosta en rejäl peng, men om du sköter om dammsugaren på rätt sätt så håller den länge och är värd sitt pris.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En dammsugare jobbar hårt i hemmet. Den används flitigt och är guld värd för att vi ska ha ett rent och hälsosamt hem. Var rädd om den och följ våra tips så håller den längre.

Se också: 5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
Se också: 5 smarta tips för att städa badrummet

1. Byt eller tvätta filtret ofta

När vi använder dammsugaren följer det med många små partiklar som fastnar i filtret – och ett rent filter fångar upp dem bättre än ett smutsigt. Vissa dammsugare har filter som går att tvätta, vilket är bra både för miljön och ekonomin. Har du ett tvättbart filter ska du tvätta det ofta.

Om du har en dammsugare med engångsfilter behöver detta bytas ut när du ser att det inte längre ser fräscht ut.

Annons

När filtret inte längre gör sitt jobb och istället släpper igenom de små partiklarna in i dammsugaren, finns risken att partiklarna går in i motorn och förstör din dammsugare. De dammpartiklar som inte fastnar i filtret går vidare ut i luften som vi andas. Och det vill vi inte.

2. Undvik krockar med möbler

Försök undvika att köra på möbler och stöta till din dammsugare. Chassit är byggt för att det ska tåla en hel del. Men hårda stötar eller dunsar kan skada maskinen innanför chassit. Har du otur kan det uppstå sprickor på insidan som du inte kan se. Kör varsamt med dammsugaren och tänk att den ska hålla länge.

Dessutom kan dammsugaren göra fula märken på dina möbler om den dunsar för hårt, så som repor i bordsben eller stolsben. Den kan även orsaka fula repor i golvet om man drar i den för våldsamt.

Annons

3. Dra inte i sladden och slangen

Det går bra att förflytta dammsugaren med att dra försiktigt i slangen, men det är i första hand hjulen som ska förflytta den. Även om slangen är kraftig så kan den gå av om man drar för hårt i den.

Var rädd om sladden. Ryck inte ur kontakten från uttaget. Det kan förstöra både kontakten och uttaget i väggen.

Vi har alla stått och dragit i sladden för att nå in i den sista hörnan, men sladden blir inte längre för att man drar i den. Det är bättre för dammsugaren att man tar ur kontakten från uttaget och flyttar den till ett annat uttag.

4. Dammsug inte vatten

Det är lätt att lura sig själv att tro att lite vatten inte kan skada dammsugaren. Men vatten är skadligt för motorn och har du otur kan vattnet sugas in i den och orsaka kortslutning. Torka istället upp vattnet med en trasa innan du börjar dammsuga.

Annons

Dammsug heller inte byggdamm. De små dammkornen kan passera filtret och fastna i motorn. Om du renoverar hemma och behöver dammsuga byggdamm så finns det special-dammsugare att hyra.

5. Dammsugaren behöver också städas

Även dammsugaren behöver en rengöring emellanåt. Den kan behöva bli avtorkad med fuktig trasa både på utsidan och inne i påsutrymmet. Efter varje gång du har använt dammsugaren är det bra att rengöra munstycket och slangen från damm och smuts. Är dessa rena så motverkar det att bakterier ger dålig lukt från dammsugaren. Dammsugaren kan även den behöva bli dammsugen. Rengör i påsutrymmet. Det samlas damm där man minst räknar med att det ska finnas.

En ren dammsugare är bättre för vår miljö och kan lättare göra sitt jobb.

Källor: Land

Se också: Så blir dina glas skinande renaBrand logo
Se också: Så blir dina glas skinande rena
Annons