Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Så här får du vassa blad i din mixer – med äggskal

08 okt, 2019 
Marcus Alm
Äggskal redo att mixas med vatten för att vässa din mixer
Att äggskal är mångsidiga och aldrig bör slängas är inget nytt – men visste du att de kan användas till att vässa knivblad på dina köksredskap? Så här gör du för att få riktigt skarpa blad!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äggskal har flera användningsområden

Som vi tidigare har rapporterat kan du använda äggskal till allt från kompostering och för att skapa mindre bittert kaffe till att rensa avlopp och rengöra termosar. Men äggskal har faktiskt ännu fler användningsområden – och det vi ska tipsa om här hade du garanterat inte tänkt på.

Se också: 5 anledningar att äta ägg varje dag

5 anledningar till att äta ägg varje dagBrand logo
5 anledningar till att äta ägg varje dag

Detta är äggskal gjort av

Äggskalen består till stor del av kalciumkarbonat – och kalcium har ju egenskaper som förbättrar hälsan på skelettet. På grund av detta är det inte ovanligt att man maler äggskal och strör över soppor eller såser för att få en kalciumboost i sin måltid. Mixade äggskal har dock ytterligare ett perfekt användningsområde som ofta förbises på grund av hur bra kalciumet fungerar som näringsämne för både kropp och trädgård: att vässa bladen på mixer och andra köksredskap. Det är extra tacksamt att göra just med mixern eftersom allt du gör är det den är till för, du mixar äggskalen.

Annons

Så här vässar du bladen på din mixer och andra köksredskap

När du knäcker äggen är det en bra idé att försöka hålla dem så hela som möjligt. När du sedan i vanliga fall bara slänger skalen i soptunnan så lägger du dem istället i frysen. Låt skalen frysa helt innan du plockar ut dem igen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sedan är processen enkel: placera äggskalen i din mixer tillsammans med en skvätt vatten och kör mixern tills skalen blivit till ett pulver. Du kan själv se resultatet genom att dra knivbladen mot din nagel – visst gör det tydliga märken?

Släng inte pulveriserade äggskal

Äggskal mixade till ett pulver för att vässa knivbladen i din mixer.
Släng inte dina pulveriserade äggskal. Foto: Shutterstock/TT

Tänk på att du inte behöver slänga pulvret eller pastan (beroende på hur mycket vatten du haft i mixern) som bildats efter att du mixat äggskalen. Använd istället dem till något smart, exempelvis till näring för dina odlingar – eller för att skydda dina växter från skadedjur. Sniglar och maskar avskyr nämligen äggskal. Snacka om att använda hela ägget!

Källa: Huffpost, My kitchen recipes

Annons