Så länge håller senap i kylen – då kan du äta efter bäst före-datum
Senapen har varit en självklar del av det svenska köket i flera hundra år, men dess väg hit sträcker sig långt tillbaka i tiden. Nästan alla svenska hushåll har väl en burk eller flaska senap hemma – det är ju alltid bra att ha!
Frågan är bara hur länge senapen håller i kylen? Här reder vi ut allt du behöver veta om hållbarhet på senap, hur olika sorter skiljer sig åt och hur du bäst förvarar den för att den ska hålla sig fräsch.
Olika hållbarhet beroende på sort
När man tittar på olika senapssorter kan det skilja sig åt. Exempelvis har dijonsenap mycket längre hållbarhet än senap på tub.
Dijonsenap i glasburk
Dijonsenap håller i ungefär ett år efter att burken öppnats om den står i kylskåp, men hållbarheten kan skilja sig mellan olika märken. Oöppnad dijonsenap bör förvaras svalt. Följ alltid instruktionerna på just din förpackning för bästa resultat.
Senap på tub
En öppnad tub Slotts senap håller i ungefär 3 månader i kylskåp. En rolig parantes är att Slotts senap fortfarande tillverkas enligt originalreceptet från 1920. En oöppnad tub håller i regel i ett år.
Senap på flaska
När det gäller senap på flaska, exempelvis märken som Felix och Hovmästaren, så hänvisar Dabas till att en öppnad förpackning ska förvaras kylt. Däremot har Heinz på flaska en hållbarhet på 30 dagar – efter öppning. En oöppnad flaska av klassiska Johnnys har en bäst-före-period på 365 dagar.
Grovkornig senap i glasburk
Den grovkorniga senapen är nu i säsong! Den tas ju ofta fram till jul och används på julskinkemackan. Enligt Dabas har Slotts Stark & Grovkornig Skånsk Senap en bäst före-period på 360 dagar. Grov senap från Västervik senap har också en bäst före-period på 365 dagar.
Du ska förvara din senap i kylskåp så fort du öppnat den och som alltid gäller det att använda dina sinnen om du är osäker. Luktar senapen som vanligt och ser normal ut när du öppnar den, är den oftast också okej att använda även om bäst före-datumet passerat.
En öppnad senap håller vanligtvis i flera månader i kylskåp, ofta 6 till 12 månader beroende på sort. Har senapen lång bäst före-tid kan den ofta användas upp till ett år efter öppning, hemgjord senap håller dock lite kortare tid.
Julia Skinner, som är expert på fermentering och författare till ”Our Fermented Lives” medger att ju saltare senapen är desto längre håller den.
”Ju surare eller saltare senapen är, desto längre håller den. Vinäger och salt i fermenteringen skapar en miljö där nyttiga mikrober trivs och skadliga mikrober stoppas.”, säger hon enligt Epicurious.
Senapen har funnits sedan medeltiden i Sverige
Senap har funnits i Sverige mycket länge. Den användes redan under järnåldern och blev vanlig under medeltiden. Den första industriella tillverkningen startade 1920 vid Upsala ättiksfabrik.
Det stora genombrottet kom dock på 1950-talet när senapen började serveras till varmkorv och snabbt blev en självklar del av svensk husmanskost.
Källa: Listonic, Dabas
