Svenskarnas favorit på julbordet riskerar att ta slut redan nu – här är ersättaren
Årets fiske av skarpsill, fisken som svensk ansjovis görs av, har startat bra, men det kommer inte att märkas i butikerna förrän nästa år.
Att det kan uppstå brist på ansjovis till jul beror i stället på att förra årets fiske påverkades av dåligt väder, enligt tidigare uppgifter från P4 Väst. Därav har tillgången på anjovis varit väldigt begränsad.
Janssons frestelse hotad på jul: ”Ansjovis är ett hantverk”
Det som fiskades förra året är det som är på burk i år.
– Ansjovis är ett hantverk, den måste lagras på tunna i flera månader innan den kan tas ut i butik. Så det som vi fiskade förra året, alltså 2024, är det vi har på burk i år, säger Kajsa Petersson, kommunikationschef på Orkla Foods i Sverige.
För att klara den väntade efterfrågan i jul har livsmedelsföretaget, som bland annat gör Grebbestads ansjovis, i år också valt att sälja ansjoviskryddade sillfiléer.
Produkten har även tidigare jular fungerat som ett alternativ för dem som vill göra Janssons frestelse.
– Vi vill ju att det ska finna Janssons på allas bord, så då finns det här alternativet om man inte får tag på ansjovis. Eller om man vill testa något nytt i samma smakområde, säger Kajsa Petersson.
Även förra året varnade man för att de råder stor brist på ansjovis.
Då började vi äta Janssons frestele
Visste du att julskinkan härstammar redan från 1600-talet, Janssons frestelse kom däremot lite senare. Rätten utvecklades till den variant vi känner i dag kring förra sekelskiftet och har sitt ursprung i 1800-talets ansjovislådor. Men det var först på 1970-talet som den blev en självklar rätt på svenskarnas julbord.
Med åren har Janssons också kommit att konkurrera med julskinkan om vilken rätt som är nummer ett på julbordet. Måltidsforskaren Rickard Tellström har tidigare sagt att han inte ser det som osannolikt att Janssons frestelse inom fem år, runt 2030, kommer att ha ersatt julskinkan som svenskarnas favorit.
Ursprunget till namnet på den klassiska rätten är inte helt klarlagt.
Det finns flera teorier om vem Jansson egentligen var. En av dem är att rätten är uppkallad efter Per Adolf Janzon, en operasångare under 1800-talet, enligt tidningen Land med hänvisning till Svenska gastronomiska akademien, skriver TV4-profilen Marcus Oscarsson på sin hemsida.
Källa: TT
