Julbordets klassiker du borde undvika – riskerar att försvinna helt
Är rökt ål ett måste på ditt julbord? Även om det är en lyxig delikatess bör den egentligen undvikas.
Därför ska du inte äta ål på julbordet: Rödlistad
Ålen är nämligen akut hotad. Sedan maj 2007 är det förbjudet att fiska ål – i havet och i större delen av svenska sötvattensområdena, skriver Havs- och vattenmyndigheten. Trots detta finns ålen att köpa i många butiker inför julen – även om arten är rödlistad och ålen har minskat med 90 till 95 procent de senaste 50 åren
För nästan 50 år sedan började man se att antalet europeiska ålar minskade. Färre unga ålar kom upp i Östersjön, och fångsterna av vuxna ålar blev färre. Sedan dess har bestånden fortsatt att minska, och idag är det väldigt få unga ålar i hela Europa.
Minskningen beror på flera saker. För mycket fiske, hinder som dammar, miljögifter, parasiter och klimatförändringar. Tillsammans gör det att arten riskerar att försvinna helt, skriver Havsmiljöinstitutet.
”Vi vill ge ålarna en chans”
Företaget Silver Eel odlar ål i Sverige och säger att de hjälper arten. De köper små ålar från Frankrike, matar upp dem, och släpper sedan tillbaka 70–75 procent. Ungefär 5 procent dör och 20 procent används som mat.
– Vi vill ge ålarna en chans, så att de kan simma vidare och gå igenom sin livscykel, säger Richard Fordham, vd Silver eel, i en intervju med SVT.
Naturvårdsorganisationer säger däremot att odlad ål inte är ett hållbart alternativ. Man tar fortfarande ålyngel från det vilda beståndet, och ålarna kan inte föröka sig i odlingarna – det måste de göra i Sargassohavet i Atlanten.
– När man sätter ut den odlade ålen så dör den fortfarande i kraftverken och i fisket. Det blir som en konstgjord andning, säger Inger Melander, marinbiolog på Världsnaturfonden, till SVT.
5 julrätter som snart kan försvinna
Allas har tidigare listat rätter som inte är så populära på julbordet längre (där ål fanns med), men vi hittar också flera andra rätter som snart kan vara ett minne blott.
• Grisfötter
• Kalvtunga
• Lutfisk
• Sylta
En undersökning från Livsmedelsföretagen förra året visade att de flesta svenskar vill ha kött och chark som huvuddelar på julbordet – följt av fisk och skaldjur. Svenskarnas absoluta favoriter på julbordet är julskinka, janssons frestelse, köttbullar, sill och lax.
Källa: SVT, Havs- och vattenmyndigheten, Havsmiljöinstitutet
