Julbordets klassiker du borde undvika – riskerar att försvinna helt

Kvinna med en tomteluva, till höger syns ett julbord.
Foto: Shutterstock
Rökt ål är en klassisk delikatess på julbordet, men att äta den är problematiskt. Den europeiska ålen är akut hotad och trots fiskeförbud och rödlistning finns ålen fortfarande att köpa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Det stora glöggtestet 2025

Brand logo
Det stora glöggtestet 2025

Är rökt ål ett måste på ditt julbord? Även om det är en lyxig delikatess bör den egentligen undvikas.

Därför ska du inte äta ål på julbordet: Rödlistad

Ålen är nämligen akut hotad. Sedan maj 2007 är det förbjudet att fiska ål – i havet och i större delen av svenska sötvattensområdena, skriver Havs- och vattenmyndigheten. Trots detta finns ålen att köpa i många butiker inför julen – även om arten är rödlistad och ålen har minskat med 90 till 95 procent de senaste 50 åren

För nästan 50 år sedan började man se att antalet europeiska ålar minskade. Färre unga ålar kom upp i Östersjön, och fångsterna av vuxna ålar blev färre. Sedan dess har bestånden fortsatt att minska, och idag är det väldigt få unga ålar i hela Europa.

Minskningen beror på flera saker. För mycket fiske, hinder som dammar, miljögifter, parasiter och klimatförändringar. Tillsammans gör det att arten riskerar att försvinna helt, skriver Havsmiljöinstitutet.

Ål
Det är lagligt att fiska ål för ett begränsat antal yrkesfiskare i Sverige. Men sedan 2007 gäller ett fiskeförbud för ål för alla andra.Foto: GÖRAN GUSTAFSON
Uppskivad ål.
Ål har länge klassats som en delikatess på julbordet, men den är troligtvis inte en lika gammal klassiker som lutfisk eller gröt.Foto: MARK EARTHY

”Vi vill ge ålarna en chans”

Företaget Silver Eel odlar ål i Sverige och säger att de hjälper arten. De köper små ålar från Frankrike, matar upp dem, och släpper sedan tillbaka 70–75 procent. Ungefär 5 procent dör och 20 procent används som mat.

– Vi vill ge ålarna en chans, så att de kan simma vidare och gå igenom sin livscykel, säger Richard Fordham, vd Silver eel, i en intervju med SVT.

Naturvårdsorganisationer säger däremot att odlad ål inte är ett hållbart alternativ. Man tar fortfarande ålyngel från det vilda beståndet, och ålarna kan inte föröka sig i odlingarna – det måste de göra i Sargassohavet i Atlanten.

– När man sätter ut den odlade ålen så dör den fortfarande i kraftverken och i fisket. Det blir som en konstgjord andning, säger Inger Melander, marinbiolog på Världsnaturfonden, till SVT.

Jultallrik
Är ål ett måste för dig på julbordet?Foto: Staffan Andersson/TT

5 julrätter som snart kan försvinna

Allas har tidigare listat rätter som inte är så populära på julbordet längre (där ål fanns med), men vi hittar också flera andra rätter som snart kan vara ett minne blott.

• Grisfötter

• Kalvtunga

• Lutfisk

• Sylta

En undersökning från Livsmedelsföretagen förra året visade att de flesta svenskar vill ha kött och chark som huvuddelar på julbordet – följt av fisk och skaldjur. Svenskarnas absoluta favoriter på julbordet är julskinka, janssons frestelse, köttbullar, sill och lax.

Källa: SVT, Havs- och vattenmyndigheten, Havsmiljöinstitutet