Jag bakade julens enklaste småkaka – med smakerna du tror inte går ihop
December är bara några veckor bort, och som den julälskare jag är tackar jag förstås inte nej till lite julbak såhär i november. Vanligtvis håller jag mig till jäsdegar och julgodis, så det här var något nytt för mig.
Den här gången blev det nämligen en liten småkaka, grottor med saffransfudge, ett av många julrecept från våra familjetidningar. Just detta recept kommer från Hemmets veckotidning nummer 47 (tidningen finns ute i butik den 19 november). Hela receptet hittar du på vår systersajt recept.se.
Det jag kan avslöja redan nu är att det var ett väldigt enkelt bak! Men tar den sig in på mitt julfirandes stora gottebord?
Utvärdering – gå gick baket
Kakorna påminde väldigt mycket om receptet man gör till hallongrottor, det är en klassisk mördeg med kakao i och du ska göra egna hål i kakorna för att sedan fylla dem med saffransfudge. Nedan ser ni lite steg för steg hur jag gick tillväga.
Allas-redaktionen testar recept
Vi på redaktionen har provlagat olika recept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.
Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och saffranspasta med mycket varierande resultat...
Här nedan hittar du fler:
Eftersom jag gillar att baka – jag vågar till och med påstå att jag är rätt bra på det – tyckte jag baket inte var särskilt svårt. Däremot lite tidskrävande (i och med att kakorna skulle kylas 1 timme innan de kördes in i ugnen).
Allt gick faktiskt enligt plan, det enda jag reagerade på är att det är viktigt att vara försiktig när du ska göra om hålen efter att kakorna tagits ut ur ugnen. Personligen kanske jag skulle kört kakorna i ugnen några minuter mindre på grund av att de blev lite pilligt med hålen. Kakorna är väldigt spröda (vilket man älskar!) och kan därför lätt smulas och gå sönder. Så var lite extra lätt på handen. Mina blev dessutom inte lika höga som bilden på receptet, men kanske har det att göra med hur ”tajta” ens muffinsformar är.
Jag var först skeptisk till mängden kakao i kakorna (hela 1 dl!) skulle det fungera med saffran? Men faktum är att mörk choklad och saffran fungerade utmärkt. Småkakorna blev verkligen goda, saffransfudgen var en otrolig hit, så len i konsistensen och ljuvlig smak! Dessa små godingar blir garanterat ett perfekt litet tilltugg till ditt julfika. Det sägs även vara trendigt nu med mörk choklad och saffran – det är inte bara saffran och vit choklad som gäller längre.
Om du planerar att ha adventsfika skulle jag definitivt överväga att baka dessa små ljuvliga skapelser.
