Jag testade trendiga maträtten – detta är min nya favorit på årets julbord

Gravad lax med ingefära
Foto: Angelica Jaako Billenman
Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs är Allas skribent Angelica Jaako Billenmans nya julbordsfavorit efter att ha testat julrecept på redaktionen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

Brand logo
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

Jag är en lugn person med takt och ton
Måttfull och balanserad
Jag är tyst och still och det ska mycket till
Innan jag blir exalterad

Men jag har en last som håller mig fast
I ett järngrepp varje vinter
När året är slut och snön ligger djup
Och slädarnas medar slinter, jag vill ha

Mer jul, ge mig
Mer jul, jag vill ha
Mer jul, ge mig
Mer jul!

Det hade inte ens varit Halloween än när jag skrev den här texten men i högtalarna pumpade jag Adolphson & Falks låt Mer jul och var i färd med att grava årets första julbordslax.

Uppdraget på redaktionen var att testa julrecept från våra egna familjetidningar, och mitt val föll på Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs från tidningen Allas nummer 50 (som kommer ut i butik den 10 december). Det lät som ett nytt grepp med asiatiska smaker på julbordet och dessutom verkade receptet superenkelt, vilket det också var.

Allas-redaktionen testar recept

Vi på redaktionen har provlagat olika recept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.

Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och saffranspasta med mycket varierande resultat...

Håll utkik på allas.se för fler smaskiga test!

Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs
Tidningen Allas presentation var så klart mycket finare, med sesamfrön och salladslök.Foto: Lisa Björner/recept.se

Så gick testet

Receptet jag testade är anpassat för 6 portioner och ska ta 20 minuter att tillaga. Laxen ska stå inne i kylskåpet i två dagar innan du serverar.

Hela receptet och hur du tillagar det hittar du på Allas systersajt recept.se.

Eftersom ingen annan i min familj äter gravad lax köpte jag två laxfiléer à 300 gram, i stället för ett kilo, och delade receptet på tre.

Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs
Den frysta dillen från i somras kom till användning i Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs.Foto: Angelica Jaako Billenman

Själva laxreceptet i sig var inga konstigheter, även om jag missade att det skulle vara malen ingefära i. Det gjorde inget utan blev gott även utan.

Efter tre dagar var min lax klar. Egentligen skulle det ta bara två dygn, men jag glömde bort den i kylen och det gjorde inget.

Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs
Receptet skapade cravings! Nu vill jag bara äta Ingefärsgravad lax med ­sojamajonnäs!Foto: Angelica Jaako Billenman

Såsen tyckte jag saknade syra så där klämde jag i en massa mer lime än vad receptet föreslog, men sedan var det bara att servera.

– Oj, här luktar det kinamat, sa min man när jag avnjöt min gravade lax med min egenodlade potatis och dill från i somras.

Rätten doftar verkligen ingefära och soja.

”Det ska mycket till innan jag blir exalterad”, sjunger Adolphson & Falk – och det håller jag med om! Men det här är helt klart en ny julbordsfavorit som jag kommer att göra igen.

Mer lax, ge mig
Mer lax!