Jag tog mig bakvatten över huvudet – men överlistade en gasugn
Så jag, som aldrig ens har bakat bullar, valde det coolaste receptet jag kunde hitta: en kaneldoftande saffransgran. Resultatet överraskade mig själv!
Jag har lätt PTSD från tidigare julbak. En gång försökte jag göra en pepparkakscheesekake med smak av ädelost som skulle se ut som en GB sandwich. Det gick uruselt. Flera timmars arbete slutade med att jag bjöd släkten på soggig pepparkaka med en riktigt unken mögelostfyllning man aldrig mer vill känna smaken av. Fot och blöt kaka i ett. Vi fick slänga allt.
Ett par år senare tog jag mig an den klassiska kolan. Vad kan gå fel? Till mitt försvar så smakade kolan faktiskt gott. Men den stelnade aldrig. Tillslut försökte jag frysa kolan – det funkade inte heller. I stället fick jag äta den med sked från bakplåtspappret jag stjälpt upp den på. Det var inte en värdig syn.
Men skam den som ger sig.
Allas-redaktionen testar recept
Vi på redaktionen har provlagat olika julrecept från våra fyra veckotidningar Allers, Hemmets veckotidning, Allas och Året runt – recepten går att hitta på vår systersajt recept.se.
Det tål att nämnas att vi absolut inte är några matskribenter och att nivån på kökskunskaperna varierar från ”hej kom och hjälp mig” till ”helt okej”. Vi har provat allt från polkagrisdrinkar till gravad lax och småkakor med mycket varierande resultat...
Här nedan hittar du fler:
Jag lagade årets godaste julgodis – misstaget som höll på att förstöra allt
Bakteknik och estetiskt handlag krävs – det har jag inte
I år ska jag försöka baka en ”kaneldoftande saffransgran”. Jag inser att detta kräver bakteknik, ett estetiskt handlag och en ugn. Jag har inget av detta. Eller jo, en gasugn men den brukar ge noll yta på maten.
Det är vår receptmakare Boel Ottmer som ligger bakom bakverket och Anders Norrsell som fotat den vackra originalgranen. Jag som ska ta mig an receptet från Allas älskar att laga mat. Men när jag säger ”laga” så gillar jag att skära och hacka och röra ihop kalla saker. Själva tillagningen är inte riktigt min forte. Bakning kan jag ännu mindre om. Jag har levt med gasugn i 20 år vilket inte underlättar.
Efter att ha läst receptet och insett att jag inte vet om jäst är torr eller färsk, röd eller blå så inser jag direkt att jag behöver hjälp. Jag kallar in min vän Sandra – och tur var det ska de visa sig.
Gör fel på andra steget i receptet
Vi har kommit exakt två steg in i receptet när hon får hejda mig från att smula ner jästen i kokhet mjölk. Sen försöker jag lösa upp smör i mjölken och lägga i socker och vetemjöl efter. Det hade varit smidigare att göra i rätt ordning...
Sandra får mig också att rota ut ett helt köksskåp för att leta efter degkrokar till en elvisp. Detta ”degkrok” har jag sett men aldrig använt.
Jag har redan tröttnat på att baka när degen ska jäsa i 40 minuter. Att laga riktig mat är så mycket enklare. Man kan höfta och smaka av. Det är också kallt i lägenheten så degen jäser knappt tills vi kommer på att kan värma upp ugnen, och ställa degen på, då jäser den lite i alla fall.
Sen blir det roligare, vi kavlar ut två trianglar av degen och lägger fyllning emellan, snittar upp den och tvinnar grenar. Och till vår förvåning så ser det faktiskt ganska bra ut. Jag suckar när jag sen inser att degen ska jäsa en gång till.
Tricket som överlistar gasugnen
Äntligen är det dags att grädda granen! Jag letar efter hur varm ugnen ska vara och hittar till min fasa inget gradantal i receptet. Vem har korrläst det här?! Ja visst ja, det var jag... Som tur var hittar jag receptet på nätet och ställer ugnen på 200 grader. Efter 10 av 12 minuter har granen fått noll färg. Jävla gasugn. Men då kommer jag på ett trick en kompis berättat om – jag sätter en plåt högst upp i ugnen så värmen studsar ner. Och mycket riktigt, efter fem minuter till så är granen härligt gyllenbrun! Det här tricket borde jag ha använt tidigare.
Dags för smaktest! Min vän tycker kombon kanel och saffran är halvbra och att degen är lite för torr. Jag som inte är en bulltjej tycker ändå att den smakar som jag tror att den ska. Saffransmaken är lite väl mild så där hade jag dragit på lite mer, eller kanske köpt kvalitetssaffran. Kanelen tar över i smaken men det är också gott. Framförallt är det snyggt! Det här är ett recept som definitivt imponerar på fikagästerna!
Jag ser så klart att vår gran är blekare och skevare och att vi snålat på pärlsockret. Men jag trodde det här skulle gå sämre, jag är stolt över att vi ändå fick till en ganska fin gran!
Hela receptet hittar du här på vår systersajt recept. se
