Så mycket chiafrön kan du äta per dag – då gör det mer skada än nytta
Chiafrön har använts som näringskälla i tusentals år och är fullpackade med fibrer, omega-3-fettsyror, mineraler, antioxidanter och protein.
Men trots alla hälsofördelar finns det anledning att vara försiktig – för mycket chiafrön kan faktiskt göra mer skada än nytta
Så mycket chiafrön ska du äta per dag
Även om chiafrön är mycket näringsrika innehåller de också en hel del kalorier. Enligt Livsmedelsverket bör du inte äta mer än cirka 15 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en och en halv matsked.
För bästa resultat – låt alltid chiafröna svälla i vätska innan du äter dem. Då blir de lättare att smälta och kroppen kan ta upp näringen mer effektivt.
Exempel på rätter du kan laga med chiafrön
Chiapudding: Blanda chiafrön med växtbaserad mjölk eller yoghurt. Låt stå i kylen några timmar eller över natten. Toppa med bär.
I gröten: Rör ner chiafrön i havregrynsgröten under kokningen, det ger en krämigare konsistens och mer näring.
Smoothie: Tillsätt chiafrön i din smoothie. De gör den mer mättande.
Hemmagjord sylt: Mosa bär och värm upp. Rör därefter ner chiafrön och låt sedan stå tills det tjocknar. Ett mycket mer nyttigt alternativ till vanlig sylt.
Senaste från Allas
Det händer om du äter för mycket chiafrön på en dag
Anledningen till gränsen att bara äta 15 gram per dag är chiafrönens höga halt av omega-3-fettsyror. Även om dessa fetter är nyttiga kan för stora mängder ge motsatt effekt – bland annat genom att öka kaloriintaget och därmed risken för viktuppgång, vilket kan vara negativt för din hälsa.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, har förklarat att chiafrön innehåller mycket fett. Det får helt enkelt inte bli för mycket av det goda!
– De består av ganska mycket fett, så äter man mer än 15-25 gram per dag så går man upp i vikt. Det är vetenskapligt dokumenterat, så man får vara lite försiktig, förklarade Charlotte Erlanson-Albertsson för tidningen Hälsoliv.
Om man är vegetarian passar det bra att äta chiafrön menar Charlotte.
– De innehåller omega-3-fetter – så om man är vegetarian, raw food:are eller av andra skäl inte vill äta fisk och skaldjur, som är de bästa källorna, är chiafrön bra ur näringssynpunkt. Eller valnötter, som det finns mycket mer studier på.
Källa: Hälsoliv, Livsmedelsverket
