Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Gör rent din tvättmaskin – så här blir den fräsch och fin igen

16 aug, 2021 
Allas.se Redaktionen
Kvinna rengör tvättmaskinens lucka.
Dags att rengöra tvättmaskinen? Gör så här med lucka, trumma och fack!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Även om tvättmaskinen är till för att rengöra behöver den också lite omtanke ibland. Här får du lära dig vad du behöver tänka på när du ska rengöra din tvättmaskin och får enkla tips på hur du håller den fräsch och fin under många år framöver.

Se också: Bästa tvättknepen du inte hade en aning om

Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillBrand logo
Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

Tvättmaskiner tillhör våra mest använda hemelektronikprodukter och inte minst kan den som lever i en stor familj eller har småbarn skriva under på hur viktig maskinen är. Det är lätt att låta sig luras och tänka att tvättmaskinen alltid är fräsch och fin – speciellt om den går på högvarv, men så är tyvärr inte fallet.

Dålig lukt i tvättmaskinen

Tvättmaskinen behöver regelbunden rengöring för att undvika att det bildas mögel eller skapas ofräscha odörer i trumman som i värsta fall kan sätta sig i dina kläder. Hur ofta du behöver rengöra din tvättmaskin beror helt på hur mycket som du använder den, men en bra idé är att införa en regelbunden rutin så att den får återkommande omtanke, gärna ett par gånger i månaden.

Annons

Ett bra och ekonomiskt tips för att förhindra att tvättmaskinen blir ofräsch eller börjar lukta, är att alltid följa doseringsrekommendationerna på tvättmedelspaketet till punkt och pricka för att undvika att överdosera. Om du använder för mycket tvättmedel blir tvätten inte renare, däremot kan det bildas en beläggning av gammalt tvättmedel i maskinen och med tiden börjar det lukta och kan vara svårt att få bort.

Fördelen med att rengöra tvättmaskinen är att den kommer att sköta större delen av jobbet av sig självt. Det finns rengöringsmedel som är speciellt framtagna för ändamålet, men du kan lika använda saker som sannolikt redan finns hemma i ditt kök och få ett lika bra resultat och dessutom spara några slantar på kuppen.

Tvättrumman

En vanlig metod för att få trumman ren och fräsch är att röra ihop ett par matskedar bikarbonat och vatten så att det bildas en pasta som man häller i tvättmedelsfacket. Häll därefter ett par deciliter ättika direkt i själva tvättrumman och starta ett program med hög värme. Om du inte har bikarbonat hemma fungerar det med enbart ättika.

Annons

En annan metod är att använda en diskmaskinstablett som rengöringsmedel för tvättmaskinen. Du placerar tabletten i trumman och kör i gång ett program på hög värme, gärna 90 grader.

Torka den så kallade bälgen, det vill säga det gummiklädda området mellan trumman och luckan, noga. Här samlas både ludd, smuts och snafs som kan ha blivit kvarglömt i fickor innan du satte i gång tvättmaskinen.

Tvättmedelsfack och lucka

Ha som rutin att alltid lämna både lucka och tvättmedelsfack öppna när du har tvättat klart så att de torkar ordentligt mellan gångerna som du använder tvättmaskinen. Om du stänger lucka och fack riskerar du att det utvecklas mögel i det fuktiga utrymmet och vill det sig illa kan du behöva dras med en dålig lukt under lång tid.

Se också: Därför ska du stänga dragkedjan vid tvätt

Därför ska du dra upp dragkedjan innan du tvättarBrand logo
Därför ska du dra upp dragkedjan innan du tvättar

Torka insidan av luckan med en trasa efter varje tvätt för att undvika att det fastnar ludd eller bildas en skrovlig och smutsig yta på glaset.

Ett smart sätt att mota Olle i grind och förhindra att tvättmaskinen blir alltför smutsig är att skölja rejält nedsmutsade kläder innan du drar i gång ett tvättprogram. Ofta kan saker som till exempel barnens lekoveraller eller andra leriga plagg vara riktiga bovar i dramat som gör att din tvättmaskin förlorar sin prestanda.

Annons