Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Allas stora fläckguide: Våra bästa husmorstips

04 maj, 2021 
ALLAS REDAKTIONEN
Kvinna med rosett på huvudet ser förfärad ut. Utspillt glas med rödvin på en vit matta.
Varsågod här kommer vår stora fläckguide från A till Ö, med goda råd hur du får bort 38 olika typer av fläckar! En riktig räddare i nöden att spara och skriva ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har oturen varit framme? Spillt vin på mattan, fått gräsfläckar på jeansen eller läppstift på kragen? Glöm alla kemiska fläckborttagningsmedel. Nedan hittar du smarta husmorstips på hur du kan ta bort alla sorters svåra fläckar med saker du ofta redan har hemma!

Så får du bort olika typer av fläckar

Den här listan går från A till Ö så att du enkelt hittar det du söker. Det är viktigt att tänka på att vissa tyger inte tål all behandling, så därför är det bra att testa på insidan av en fåll innan du behandlar fläcken. Lycka till!

Apelsin

Skölj i kallt vatten för att tunna ut fläcken. Blötlägg i en halvtimme med flytande tvättmedel i en plasthink. Tvätta sedan som vanligt.

Avokado

Skrapa försiktigt med en trubbig kniv för att få bort så mycket som möjligt av fläcken. Gnid därefter in flytande tvättmedel och låt verka några minuter. Blötlägg sedan fläcken i kallt vatten i 15 minuter.

Banan

Pressa över citronsaft och gnugga försiktigt. Var försiktig om tyget är ömtåligt då det kan ha en blekande effekt. Tvätta sedan med ljummet vatten och diskmedel eller i tvättmaskinen. Ett annat alternativ är att gnida in fläcken med diskmedel.

Annons

Blod

Gnid den färska fläcken med såpa. Alternativ: Skölj i kallt vatten eller blötlägg i några timmar om fläcken är intorkad. Ännu effektivare blir det med salt i vattnet! Att blötlägga i citronsaft funkar också.

Bläck

Lös upp fläcken med T-röd eller annan alkohol. Även rakvatten kan fungera.

Bär

Doppa fläcken i kokande vatten. Syntetiska tyger blöts med citronsaft. Ylle och siden behandlas med alkohol utspädd i vatten. Mindre fläckar kan baddas direkt med vitvins- eller äppelcidervinäger.

Choklad

Skrapa bort fläcken med en trubbig kniv och skaka sedan plagget. Förbehandla med flytande tvättmedel och tvätta sedan som vanligt. Alternativ: Gnid in fläcken med mjölk eller såpa och tvätta sedan i kallt vatten.

Coca-cola

Blötlägg i lika delar vatten och het vinäger tills fläcken lösts upp

Se också: Så gör du eget rengöringsmedel till ugnsluckan.

DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckanBrand logo
DIY: Så gör du eget rengöringsmedel till ungsluckan

Fett

Strö talk pa fläcken, lägg absorberande papper på båda sidor och låt stå under tyngd i några timmar.

Annons

Glass

Blötlägg tyget i kallvatten eller fukta med mineralvatten. Är fläcken kvar så gnid in den med flytande tvättmedel, blötlägg i ljummet vatten i upp till 30 minuter och gnugga försiktigt under tiden.

Gräs

Gnid in med såpa eller diskmedel, låt verka någon timme. Du kan även använda flytande tvättmedel. Färska fläckar kan doppas i hett vatten om tyget tål det. Vita plagg kan baddad med ren sprit eller T-röd.

Jordgubbar

Doppa fläcken i kokande vatten om det är på vita tyger som tål hög temperatur. På färgade tyger kan du prova med pressad citronsaft (testa först färghållbarheten) innan plagget tvättas i maskin.

Kaffe

Blötlägg i ättika en stund. Tvätta sedan som vanligt. Du kan också testa att skölja med kallvatten från baksidan och genom fläcken om den är färsk. Gnid sedan in flytande tvättmedel och låt verka. Om det är intorkade fläckar du vill få bort så gnider du in dem med tvättmedel och låter sedan tyget ligga i blöt i kallvatten i upp till 30 minuter.

Annons

Ketchup

Badda med vatten och diskmedel och behandla sedan med lite T-röd. Skölj fläcken från baksidan med kallt vatten. Gnid in tvättmedel och låt verka i några minuter. Gnugga försiktigt fläcken mellan tummarna. Om fläcken är kvar så fukta med milt blekmedel, till exempel vinäger, om tyget tål det.

Klistermärken

Lägg plagget i frysen och skrapa sedan försiktigt med en trubbig kniv.

Kulspetspenna

Försök att sudda bort fläcken med ett suddgummi.

Kåda

Gnugga på fläcken med lite smör eller matolja och låt verka. Tvätta sedan rent med diskmedel och varmt vatten. Om flacken ar kvar sa droppa på lite T-röd och tvätta sedan i maskin.

Läppstift

Mjuka upp fläcken med vaselin, tvätta sedan som vanligt. Eller skrapa bort med trubbig kniv, förbehandla med flytande tvättmedel och tvätta sedan som vanligt.

Mjölk

Blötlägg fläcken i kallt vatten och skölj sedan igenom fläcken med mineralvatten. Skulle inte detta hjälpa kan du även gnugga in flytande tvättmedel på fläcken.

Annons

Mögel

Lös en tesked salt i lite vatten, stryk blandningen pa fläcken. Låt torka och tvätta som vanligt.

Olja

Förbehandla fläcken med flytande handdiskmedel eller flytande tvättmedel. Envisa fläckar kan behandlas med lacknafta innan tvätt.

Parfym

Skölj med mineralvatten från baksidan och genom fläcken.

Pollen

Skaka plagget eller tyget ordentligt utomhus och skrapa sedan försiktigt på fläcken för att få bort så mycket som möjligt. Skölj därefter fläcken från baksidan med kallvatten

Rost

Gnugga med en halv citron doppad i salt.

Rödbetor

Fukta genast fläcken med varmt vatten eller utspädd citronsaft Tvätta sedan som vanligt.

Rödvin

Häll kokhett vatten på fläcken när den är ny. Alternativ: Strö potatismjöl på fläcken, låt det verka över natten, borsta av. Gamla fläckar löses upp i ättika och salt

Senap

Gnid in glycerin och låt det verka en timme.

Soja

Skölj med kallt vatten, applicera eventuellt fläckborttagningsmedel.

Stearin

Skrapa bort så mycket som möjligt av stearinet. Lägg plagget mellan två servetter eller kökshanddukar och stryk över fläcken så att stearinet smälter och sugs upp.

Annons

Svett

Behandla fläckarna genast med vatten och vitvinsvinäger eller ättika. Intorkade fläckar blötläggs i koksalt och vatten

Te

Gnid torrt salt på fläcken och borsta av.

Tjära

Gnid in fläcken med is och skrapa sedan försiktigt med en trubbig kniv.

Tobak

Skölj fläcken från baksidan med mycket kallvatten och torka sedan med en absorberande trasa

Tomat

Skrapa bort så mycket som möjligt av fläcken med en trubbig kniv. Skölj med kallt vatten från baksidan och genom fläcken

Träkol

Skaka bort så mycket som möjligt av fläcken. Strö på bakpulver, vänta några minuter och dammsug sedan på fläcken.

Tuggummi

Lägg plagget i frysen en stund – då lossnar tuggummit. Alternativ: Gnugga med en isbit. Även sprit kan fungera.

Ägg

Färska fläckar tas bort med salt och kallt vatten. En gammal fläck doppas i alkohol tills den lösts upp.

Öl

Fläckarna behandlas med glycerin.

Annons